В ЦИК вече са постъпили 70 жалби и сигнали

  • 03 ноември 2019 15:19

  • 512
  • 0
В ЦИК вече са постъпили 70 жалби и сигнали
© Булфото

Избирателната активност към 12.30 ч. за цялата страна е 18, 26 на сто, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сравнено с първия тур, по същото време, активността е била 23,54 на сто, а на втория тур през 2015 тя е била по-ниска - 21, 18 на сто.

Най-висока избирателна активност към 12.30 ч. е била отчетена в Георги Дамяново - 96, 79 на сто, а най-малко гласоподаватели са отишли до урните отново и на втория тур в градовете Варна /10,05 на сто/ и Пловдив /10,06 на сто/. От имащите право на глас 3 996 304 във втория тур това прави 729 924 избиратели отишли да гласуват до 12.30 часа, посочи Андреев.

От началото на изборния ден до този час в Централната избирателна комисия са подадени и се разглеждат 70 жалби и сигнали. Част от тях са за работата на СИК и нарушенията на избирателните права - общо 45. В днешния ден са постъпили 24 сигнала, свързани с предизборна агитация в деня на изборите и два сигнала за купуване на гласове, които са препратени към Районната прокуратура и органите на МВР за извършване на проверки.

По отношение на предизборната агитация в изборния ден, освен качена предизборна агитация на страниците на някои от кандидатите, друго съществено нарушение е публикуване на резултати от социологическо проучване. В тази връзка са постъпили няколко сигнала за три онлайн издания за новинарски услуги, които от ЦИК не назоваха. За една от тях има установени вече две нарушения и в момента се разглежда трето такова.

Свързаните с организацията на изборния процес нарушения са най-вече за това, че при поставянето на бюлетините една върху друга, върху едната се е отбелязвал знак върху гърба на едната бюлетина. В тази връзка от ЦИК препоръчват избирателите да съблюдават да не се допуска поставяне на бюлетините една върху друга, защото това ще направи едната от тях невалидна. Проверки са извършени и по сигнали за натрупване на много избиратели пред една от секциите /в кв. "Красна поляна"/ и че липсват образци на бюлетините пред изборните секции. Тези сигнали са препратени към ОИК за издаване на указания. По отношение на първия сигнал се е установило, че нарушение няма, информира Андреев.

Сигналите за купуване на гласове са за Плевен, препратен към прокуратурата там, а другият - за София, подаден от представител на инициативния комитет на един от кандидатите, препратен съответно до ОИК.

Квадратчето "не подкрепям никого" не влияе на втори тур, тъй като спечелилият най-много гласове кандидат печели изборите, за разлика от първия тур. Тогава този вот имаше значение, защото печеливш бе кандидатът, събрал повече от 50 на сто от гласовете, обясни Андреев.

Последвайте канала на

БТА
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини