"Алфа Рисърч": Ще има леко намаляване на избирателната активност на балотажа в София, Фандъкова води с близо 11%

  • 31 октомври 2019 10:20

  • 553
  • 0
"Алфа Рисърч": Ще има леко намаляване на избирателната активност на балотажа в София, Фандъкова води с близо 11%
©

Проучване на „Алфа Рисърч”, проведено веднага след първия тур, показва леко намаляване на избирателната активност – около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа.

На първия тур отчетената активност е 42,7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур. Това показват данни на представително проучване на „Алфа Рисърч” сред 800 гласоподаватели, което е поръчано и финансирано от БТВ, представено от социолога Боряна Димитрова. По-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенденти на втория тур, обясни тя. Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си.

55,3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, а 44,7 на сто - Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, сочат още данните на „Алфа Рисърч”. Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбеляза Боряна Димитрова. По думите й Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска събира доста пъстра и разнородна подкрепа- по-голям дял от хората с висше и средно образование. 

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска

Тези 17% , които не са решили за кого ще гласуват, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между Фандъкова и Манолова е около 10%, посочи още Боряна Димитрова.  

Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г.. Възложено е и финансирано от БТВ и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини