Нарушена е тайната на вота в Бяла Слатина

  • 27 октомври 2019 17:11

  • 3921
  • 0
Нарушена е тайната на вота в Бяла Слатина
© Кадър: БНТ

За грубо нарушение на Изборния кодекс сезираха наши зрители от Бяла Слатина. На заснет от тях клип ясно се вижда как човек от секционна комисия нарушава тайната на вота, съобщава БНТ.

На видеоклипа се вижда как в 16-та СИК в ромската махала член на комисията неправомерно отваря и поглежда в попълнена бюлетина, преди тя да бъде пусната в урната.

"Това не съм аз, това го правят опонентите ни, които искат да касират изборите, защото виждат, че губят", коментира Сашо Маринов, секретар на 16-та СИК - Бяла Слатина.

На клипа се вижда, че секретарят седи на мястото на председателя, пред чийто поглед става нарушението. "Сменяме се, имам право да сменям хората, да ги въртя", каза Кирил Михайлов, председател на 16-та СИК - Бяла Слатина.

Сашо Маринов се опитава да даде някакво обяснение: "Предполагам, че ако е отворена бюлетината, е била повредена", каза той.

Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина се самосезира за нарушението. "Това е нарушение на Изборния кодекс, ще направим допълнителна проверка и ще вземем някакво решение по случая", каза Цветелина Андровска, председател на ОбИК - Бяла Слатина.

От ЦИК също направиха коментар по случая. "Това е недопустимо да бъде правено такова нещо, тъй като това е опорочаването тайната на вота. Напомням, че не е хубаво и смисъла нарушение на изборният процес и снимането в помещението с изключение на случаите, в които това е допуснато по отношение на определена медия", заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В Бяла Слатина прокуратурата проверява и още едно нарушение - масово регистриране на хора с увреждания, които уж поискали да гласуват в мобилна секция. Много от тях отрекли пред следователите, че страдат от някакво двигателно заболяване и че са се подписвали под такова заявление.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини