Какво е преференцията и как работи тя?

  • 25 октомври 2019 17:21

  • 6717
  • 0
Какво е преференцията и как работи тя?
©

На предстоящите избори на 27 октомври ще гласуваме за кметове и общински съветници, които ще упражняват местната власт през следващите 4 години. По време на местните избори нашият глас има относително най-висока тежест. Наред с това в бюлетината за общински съветници ще можем гласуваме и с преференция.

Преференцията

Какви възможности дава:  В пропорционалните избирателни системи възможността за гласуване с преференция позволява на гражданите да изразят подкрепа не само за партията, но и за конкретен неин кандидат, който в най-голяма степен отговаря на изискванията им. Всъщност, когато избирателите използват преференции, те сами могат да определят подредбата на кандидатите в партийните листи.

В този смисъл връзката между гласоподавателите и кандидатите става по-директна и се нарушава монополът на партийните централи сами да определят “сигурните места” за своите кандидати.

Исторически, в предишни години тези позиции бяха запазени за партийните лидери и основни “спонсори” на политическите групи. Местните активисти, които са най-ангажирани с проблемите на общините и са добре разпознаваеми от гражданите, традиционно се оказваха измествани на последните места в листите - достатъчно, за да привлекат гласове за съответната партия, но не и за да бъдат избрани в лично качество. С въвеждането на преференциите тази практика може да бъде превъзмогната.

Кога е валидна: Преференцията става валидна, когато броят гласове за отделен кандидат е не по-малък от 7% от всички подадени гласове за съответната листа.

Повече информация за процеса на подреждане на кандидатите можете да прочетете ТУК

Какво става ако не я използваме: Важно е да се каже, че ако на изборите за общински съветници избирателят не е отбелязал преференция за кандидат в избраната от него листа, тя автоматично се брои като предпочитание за водача. Тази практика донякъде дава възможност на партиите да гарантират ефективния избор за водачите в техните листи. В този смисъл, за да бъде изместен посоченият на първо място от партиите кандидат за общински съветник, друг кандидат трябва да е събрал преференциалните гласове на над половината от общо подадените гласове за съответната партия.

Още за изборния ден можете да научите от Аз гласувам/Ти Избираш

 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
6717 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини