Вижте какво предприе фотографът, чиито снимки бяха откраднати от ИК, издигнал кандидат за кмет на Кюстендил

  • 25 октомври 2019 15:54

  • 4099
  • 6
©

Фотографът Владислав Чанев, чиито снимки бяха неправомерни използвани от инициативния комитет, издигнал кандидата за кмет на Кюстендил Здравко Милев, подкрепен от БСП, разказа подробно за казуса в студиото на Novini.bg.

“Тъжно е, когато не се зачитат законите”, заяви фотографът.

Припомняме ви, че вчера от БСП – Кюстендил заявиха пред Novini.bg, че ситуацията е доста тъжна, а председателят на БСП – Кюстендил обяви, че не знае какви снимки са откраднати.

Владислав Чанев обясни, че е фотограф на свободна практика и му е отнело много години да се научи да снима, и чрез тази своя професия се опитва достойно и по честен път да живее в град Кюстендил.

Като фотограф на свободна практика аз работя съгласно закона за авторското право и сродните му права и там много ясно и категорично е описано какви са произведенията, които са обект на авторско право, какви са имуществените и неимуществените права на автора, заяви Чанев, като цитира конкретки членове от закона за Авторското право.

Той обясни, че е бил в щаба на инициативния комитет и там едва ли не е бил обвинен в изнудване.

Фотографът на свободна практика е попитал представителите на щаба кой им е дал правото да използват негови снимки.

От щаба са му обяснили, че щом снимките са публикувани в Google и Facebook, имат право да ги използват. Той им разяснил условията, при които неговите снимки са качени в Google, като ги е помолил да се разберат като хора.

Чанев увери, че не е искал случаят да прераства в политически скандал.

Назовах хонорар за снимка, който бих поискал. Те казаха, че ще се свържат с мен по най-бързия начин, заяви Владслав Чанев като уточни ,че кореспондецията е била негова инициатива.

При следващата им среща от офиса на щаба се били подготвили за битка с принтирани условия за Facebook. Обяснили, че щом са публикувани там, могат да ги използват.

Владислав Чанев посочи, че е убеден в неговата правота и че вече е входирал жалба в Централната избирателна комисия. От щаба на Здравко Милев, подкрепен от БСП, упорстват и настояват Чанев да докаже с документи авторското право на снимките. Той им предоставил данни за снимките, които никой друг не може да им предостави, което те определили като “смехория”. Ако не могат да ми платят хонорар, поне могат да ми споменат името като автор, посочи фотографът.

"Надявам се, че благодарение на трибуната, която получавам, ще помогна и на други мои колеги. Ако не си търся правата, ще допусна държавата да се подиграва с мен", заключи Владислав Чанев.

Последвайте канала на

Novini.bg
4099 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Евстати

2019.10.25 | 19:59

6

Пренесе някой чувал гипс ,за хляб. Хелмут Нютон - не си !

Реалист

2019.10.25 | 17:45

5

От комунисти пари тръгнал да търси

читателка

2019.10.25 | 17:28

4

Да се оплаче на Мая Манолова да му защити интересите

хах

2019.10.25 | 17:17

3

E как не ги е срам? Вместо да поздравят човека и да постъпят като пичове и дами, те за 2-3 снимки се правят на интересни. Кокошкари!

цецо интереса

2019.10.25 | 16:40

2

Тоя от Реал Мадрид сега хора като Волен Сидеров ще са му полезни да му дадат някой съвет

Ми

2019.10.25 | 16:07

1

Комунисти сър, комунета!

Добави коментар

Водещи новини