Образувани са 32 досъдебни производства, свързани с изборите

Образувани са 32 досъдебни производства в прокуратурата с предмет престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Осем от случаите са бързи производства, а по 24 се провежда разследване по общия ред.


Разследвания се провеждат в районните прокуратури в Бяла Слатина - едно досъдебно производство, Варна - 3, Горна Оряховица - 2, Дупница - 3, Елена -1, Исперих - 3, Каварна - 1, Казанлък - 1, Карнобат - 2, Ловеч - 1, Оряхово - 1, Павликени - 1, Плевен - 2, Пловдив - 1, Сандански - 2, Свищов - 1, Сливен - 1, Смолян - 1, Тетевен - 1. По една разследване има в Софийската районна прокуратура, в Софийската градска прокуратура и в Специализираната прокуратура.

Общо 19 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 13 са с предмет престъпления, свързани с изборите. Привлечени 8 лица в качеството на обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

В прокуратурата са образувани 314 прокурорски преписки, от които по 183 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 17 преписки, а по останалите 114 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на пет лица (кандидати за кметове и общински съветници) по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 2 лица (кандидати за общински съветници) като обвиняеми по разследвания на Софийската градска прокуратура. За петте лица с имунитет, ЦИК е дал разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им по реда на чл. 64 ал.2 от НПК.

По отношение на двете лица по досъдебни производства на СГП, се очаква решението на ЦИК.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет