ЦИК е готова за местните избори

  • 20 октомври 2019 18:53

  • 500
  • 0
ЦИК е готова за местните избори
© Булфото (архив)

Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова за местните избори. Това заяви Стефка Стоева, председател на ЦИК пред БНР. Тя поясни, че около 60% от членовете на общинските и на секционните избирателни комисии са работили и на предишни избори.

„Този път проведеното обучение беше изключително сериозно. Миналата седмица, само в рамките на пет дни, членове на ЦИК посетиха всички 28 областни центрове в страната и проведоха обучение на членовете на ОИК. На тези обучения имаше членове на МВР, на пожарната, на ГРАО, на информационно обслужване, на областни и на общински администрации“, допълни Стоева.

Председателят на ЦИК не скри очакването си, че е възможно в изборния ден да има проблеми и нарушения. „Надявам се обаче те да са от такова естество, че да не водят до касиране на вота. Надяваме се да бъдат овладявани своевременно и професионално“, посочи още тя.

Стефка Стоева съобщи, че досега в ЦИК са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби.

След приключването на изборите ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт. „След като отчетем резултатите и изготвим нашите анализи, ще се обърнем към народните представители, ще поставим проблемите. Тяхна е политическата воля какви решения ще предприемат“, каза още тя.

Според председателят на ЦИК трябва да има постоянна изборна администрация, но не в обема, в който е в момента. „Електронното гласуване е бъдещето, но не трябва да е за сметка на сигурността на вота”, подчерта Стоева.

Последвайте канала на

Novini.bg
500 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини