В битката за София: Четирима кандидат-кметове отговарят на четири въпроса

Предизборната кампания е в разгара си. Контрол върху строителството, община отворена за гражданите, дигитализиция на услугите и повече общинска полиция. Това са част от обещанията, които София получи за следващите четири години. Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, арх. Борислав ИгнатовБорислав ИгнатовБорислав Игнатов е български архитект, председател на Управителния съвет на Камара на и  Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – имаха на разположение по няколко минути пред Нова телевизия, за да посочат проблемите на града, да предложат решения и да обяснят защо считат себе си за най-добрия кандидат за кмет.

Защо смятате, че ще бъдете добър кмет?

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска,  кандидат-кмет от ГЕРБ (СДС) - „Защото познавам в детайли проблемите на София. Зная как те могат да бъдат решени. И пропуските, и грешките, които сме допускали, ми дават основание да зная точните причини, да зная как да ги коригираме. Смятам, че опита, който имам, ми дават възможността да подбирам екип. Знаете, че направихме промени в екипа. Предстоят още такива - с хора, които могат да работят по новите предизвикателства на града”.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, незавимисим кандидат - „Защото мога да работя да кадърните, а не с приближените и с партийните. Защото тихия шум на парите не е по-силен от гласа на гражданите, а аз чувам гласа на гражданите - на тези от протестите срещу презастрояването, срещу небостъргачите, срещу мръсния въздух. Защото мога да нося отговорност - не се крия зад заместници. Не се крия зад фирми, партийни централи и зад непредвидени обстоятелства”.

Арх. Борислав ИгнатовБорислав ИгнатовБорислав Игнатов е български архитект, председател на Управителния съвет на Камара на,кандидат-кмет от обединение „Демократична България” -  „Защото имам истински добри намерения към този град и съвременни, умни решения, които ще реализираме заедно с моя екип”.

Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –, кандидат-кмет от ВМРО - БНД - „Защото имам 7-годишен опит като общински съветник, защото познавам проблемите на града и защото знам как да ги реша. Града има нужда от по-твърда ръка, града има нужда от ред, сигурност, дисциплина. Това е нещо, което мога да предложа и знам как да се случи”.

Кое е любимото Ви място в София?

Йорданка Фандъкова – „Базиликата Св. София. Това е мястото, което ми дава хармония и баланс. Един от най-старите християнски храмове в София. Любопитно е, че няма собствена камбанария. Камбаната е закачена на едно от дърветата до храма. Укрепихме сериозно този храм, за да може да остане за поколенията”.

Мая Манолова – „Площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски". Там имам любима пейка, на която обичам да седя. Там беше палатката на майките на деца с увреждания, на която прекарахме близо осем месеца миналото лято. Там е храма на духа - катедралата "Св. Александър Невски", там е храма на образованието - Софийския университет, там е храма на науката, храма на изкуството - Художествената галерия”.

Арх. Борислав Игнатов – „Обичам тишийната и спокойствието на Борисовата градина и ще я запазя от застрояване”.

Ангел Джамбазки – „Резньовете, Голи връх, Черни връх, "Алеко". Витоша, за съжаление, е затворена за софиянци от много време. това е една от темите и проблемите, които трябва да бъдат решени и аз мога и знам как да ги реша”.

Кои са проблемите на столицата и какво в града бихте променили Вие?

Йорданка Фандъкова – „Качеството на атмосферния въздухИма комплекс от мерки - заложили сме и работим по тях. На първо място, това е подобряване на градския транспорт и строителството на метрото, които да дадат възможност на хората да оставят все по-често своите автомобили. На второ място, разбира се, да се контролират автомобилите, чиито очистващи системи не работят. На трето място, това е отоплението на дърва и въглища. Защитихме проекти, с които безплатно можем да подменим отоплението на над 20 хиляди домакинства в София с екологично гориво. Подготвихме и до края на годината предстои да заработи, общинската система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която ще позволи в реално време. 09:53 Облекчаване на трафика. Това става с довършване на околовръстния път и с изграждане на връзките към Северната скоростна тангента и вътрешните рингове. Продължаваме със строителството на буферните паркинги. Зная точно какво да променя и как да го направя. На първо място една много сериозна реформа свързана с дигитализация и въвеждане на електронни услуги. Предвиждам и специален ресор. Но второ място, това е строителството и контрола върху качеството на строителството. Предвиждам, също така, обособяването на един сектор, който да се ръководи от хора, които да отговорят в целия прцес - от проектирането, през строителството, контрола, приемането на обектите, което да позволи да не се размива отговорността”.

Мая Манолова – „Проблемите с достъпа до информация - не знаем какво дишаме, но през зимата го виждаме. Гражданите нямат достъп до общинския съвет, а него не го и виждаме. Няма достъп до Витоша, макар да изглежда визуално близо. Не знаем как се организират обществените поръчки и защо плащаме по три пъти за едно и също нещо. Не знаем защо кварталите нямат канализация. Не знаем защо са ни толкова високи сметките за ток - защото те са абсолютно неразбираеми. Майките с колички и хората с увреждания нямат достъп до тротоарите на София. Децата на София нямат достъп до детските градини. Имаме една затворена община, която знаем кой е управлява, но не сме избирали него за кмет. Ще превърна София в чист и зелен град. Ще върнем символите на града - планината Витоша и минералните извори на гражданите. Ще осигуря достъп на децата, на възрастните за спорт и за отдих до планината на София. 13:46 Ще предприемем незабавно работещи мерки за чистотата на въздуха и за намаляване на трафика, на изнервящите задръствания в града”.

Арх. Борислав Игнатов – „Корупцията. Която изсмуква финансовите средства на общината и на нас като общество и граждани и не позволява да се извършват повече неща за парите, които плащаме. Мръсният въздух, който трови здравето ни и това на децата ни. Задръстванията, които ядат от времето ни и не ни позволяват да правим любимите неща и да бъдем с любимите си хора, вместо да стоим по светофари и кръстовища. Презастрояването и пренаселването на дадени райони за сметка на други, които пък не се развиват въобще. Липсата на места в детските ясли. Това не само яде от времето на родителите да ходят с децата си в друг район - най-често с автомобил, това също създава трафик, води до допълнителни разходи и подлага децата на опасност да попаднат в катастрофа. Да не говорим, че липсата на места в детските ясли, води до огромни разходи за младите семейства. Преструктуриране и разбира се, пълна ревизия, одит на дружествата, които са собственост на общината. Знаете, там огромният проблем е с „Топлофикация”. Тя трябва да бъде наистина коренно променена, за да може софиянци да продължат да ползват нейните услуги, вместо тя да бъде докарана до фалит, в какъвто е в момента и задлъжнялост над 800 милиона.

Ангел Джамбазки – „Общественият ред и сигурност. Това започва от циганските махали незаконните, минава през неплащането на билетчета в градския транспорт, минава през безобразното паркиране по зелени площи и междублокови пространства. Минава през движението на автомобилите в лентите за автобусите. Това всичко са проблеми, които са проблеми на реда и на сигурността. Отговора на тези проблеми са повече контрол, повече общинска полиция - междудругото аз съм автор на доклада за общинската полиция, когато бях председател на Комисията по обществен ред и сигурност. Фокусът трябва да бъде върху градския транспорт извън централната част на града. Той трябва да свърже районите „Панчарево”, „Кремиковци”, „Овча купел”, „Връбница”, „Нови Искър”. Трябва да бъдат свързани с града. Зад вашия гръб е „Цариградско шосе” - то сутрин и вечер вече е тапа. Решението не е да разширяваш „Цариградско шосе”, решението е да го разтовариш. Както и „Ботевградско шосе”, „Цар Борис Трети”, „Ломско шосе”. Всички тези довеждащи артерии. Трябва да се свърже транспортната инфраструктура и с мрежата на Български държавни железници, която е в ринга около столичния град. Имате изградена линия до Костенец, до Елин Пелин, до Мездра, до Драгоман, до Благоевград. Това трябва да се използва, за да се намали автомобилния трафик. Оттам ще се изчисти въздуха, оттам ще намалеят задръстванията, оттам ще намалее пътния травмизъм.

Ако не бяхте кандидат за кмет, за кого бихте гласували?

Йорданка Фандъкова – „За почтен човек, който има опит. Знае какво трябва да се направи в града, познава проблемите на града, знае как да ги реши и най-вече предлага конктретни проекти и контретни решения за града”.

Мая Манолова – „За кандидата на промяната. Не бих гласувала за кандидат за кмет, който е управлявал 14 години и продължава да говори само в бъдеще време.

Арх. Борислав Игнатов - За кандидата на "Демократична България". Това е моята политическа и гражданска общност и не бих гласувал за никой друг кандидат, който не споделя тези ценности.

Ангел Джамбазки – „Разбира се за моя съмишленик и съратник Карлос Контрера”.

Коментари

 1. 2019.10.15 | 11:42

  Не мисля, че другарката, която предложи Пеевски и започна аферата в Костинброд, която взимаше 70 хиляди лева годишна заплата като омбудсман и нищо не свърши има какво да предложи на София. 100% партиен кандидат на БС(К)П. Предварително е загубила.Празна лаладжийка. Щяла да направи транспорта бърз и удобен..Хо, хо.
  Данчето когато го направи и обнови целия парк с автобуси и тролейбуси, ти ето къде беше https://www.youtube.com/watch?v=QIkz_nQyZv0
  Мая Манолова няма шанс за Кмет...Да да ама.

 2. 2019.10.15 | 11:42

  София си има успешен и работещ кмет г-жа Фандъкова, която направи и продължава да прави много за столицата на България. Благодарение на нея София се превърна в един модерен и красив европейски град. Тя е един работещ професионалист, който освен това си ръководи много добре и екипа, с който работи. Мая Манолова да си намери друга работа като и изтече мандата на омбудсман, тя какво ли не работи досега, едно политическо обременено лице и само с политически назначения. Нека си приложи знанията и уменията в друга сфера. Даже сега в речта си казва “трябва да поведа гражданите”! За какво повеждане говори, за лидер на освободително движение ли се кандидатира или за работа в една администрация, която ОБСЛУЖВА гражданите?

 3. 2019.10.15 | 11:37

  Лая Костинбродска е с московска диплома за уроспия, със специалност, как да обслужва устно дърт партиен член от полит бюро. Учила Е за комсомолска гейша. След промените с тази си диплома е назначена, да обслужва братя Галеви, Фози, Ванко 1, братя Диневи и още хиляди знайни и незнайни червени олигарси ограбили българите, като са ги докарали до абсолютна бедност. Само, как се молеше на Борисов, да я направи омбудсман, когато изпадна в немилост пред Импексовата крадлива сврака.. И за благодарност ухапа Премиера по ръката и хоп, пак в дълбокото, да обслужва същите монополи и червената крадлива олигархия, която сега е свирепо огладняла.. Но е ясно, че Софиянци, няма да предпочетат една червена шаврантия, пред една читава и неопетнена кметица. Кон за червена кокошка, няма как да стане.

 4. 2019.10.12 | 17:22

  Опитен админ. може да управлява от Уч-ще до Държава. Й.Фандъкова от 1998г. е 7 г., Дир-ор на 73 СОУ „Вл. Граматик“. При Станишев, 2005 г., Фандъкова е Зам.Кмет на София. След 4г., в2009 г. Й.Фандъкова е Мин-ър на МОМН и с.г. с 67% гласове "ЗА" замества Б.Борисов, като Кмет на София. Г-жа Фандъкова печели три пъти избори и администрира, вече близо 14г. (с 4-те г., зам. кмет) София. За, това време Тя и Екипът ѝ превърнаха, най -грозната Столица в ЕС, в красив и горд Европейски Столичен град. Ти, Мая, се оказа "Калинката"- Омбудсман, ПРАВИСТ- МЕНТЕ, без юридическо образование, Балон голям, ама спихнат. Как, "Калинке-Омбудсман", защитаваше ПРАВАТА на нас, Гражданите, на Ужким? Никакъв професионализъм, само логорея. Затова, когато ти водѝ люти, уж битки с Топлофикацията за сметките, длъжниците и частните изпълнители и закони, уж пѝса, се получи, ""напънала се "планината" и родила мишка"", то дори и мишка няма. Подведе Парламента, обществото, че и Борисово рамо, на което плака за прошка. И, сега ти, "Калинке Мая", искаш и да си Кмет на Столицата, най-богатата, но и най -образованата, и претенциозна Община, и за пореден път да измамиш гражданите, като в съюз с овълчените "червено-синьо-зелената и джендерската" антинародни паплачи, да потопите хоботи в бюджета на Столицата. Пари, Власт и Пари!

  1. 2019.10.12 | 18:50

   - "най -грозната Столица в ЕС", за чието, по чудо запазено от бездарното снобарско новаторство, наследство чужденците казват - "вие имате по-красива архитектура от Швейцария"

   - "красив и горд Европейски Столичен град" - с Парламент в бившето ЦК, МС - в бившия МС, с Президентство - в бившия Държавен съвет, с Народната библиотека, СУ, Опера, със стотиците прекрасни сгради от минало време и... с отвратителната струпотетина затиснала емблематичния площад "Македония", нечовешката стена зад НДК със снобско-комплексарско самочувстие преградила София на две половини без зрителен контакт помежду им, с безразборното, нахвърляно като чакъл строителство без облик и характер, предизвикващо само депресии и неприязън, с унищожаването на градинки, улички с пейки и чешмички, с унищожени езерца и скулптурни фонтани, но... с грандомански модернистични изчанчености ...

 5. 2019.10.12 | 12:11

  Само Йорданка Фандъкова,хем е по-красива,хем и по-умна!
  Давай все така Данче с теб сме!
  Йорданка Фандъкова е номер 1!
  Йорданка Фандъкова е номер 1!
  Йорданка Фандъкова е номер 1!

  1. 2019.10.12 | 18:20

   За резила с Графа и пл. Славейков със свенлива детска усмивчица рече: "Ами, учим се".
   Браво, № 1 - отзад напред.

  2. 2019.10.12 | 12:19

   посредствена лелка

 6. 2019.10.12 | 15:18

  Майчето не е много тъпа, просто си е тъпа и не е за кмет.

 7. 2019.10.12 | 14:37

  Maйчето е най тъпа от всички

 8. 2019.10.12 | 13:34

  https://motikata.net/%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%b4-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d1%85/

 9. 2019.10.12 | 12:36

  ЗНАМ ЧЕ ОТ СРАМ ИМ Е КАЗВАНО ЧЕ СА БЪЛГАРИ НО НЕ ВЯРВАМ ЧЕ СА БИЛИ ТАКИВА НА ДЕЦАТА РАЖДАНИ СЛЕД 100 ГОДИШНИ ИЗНАСИЛВАНИЯ НА БЪЛГАРКИ ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ И ПОСЛЕ 200 ГОДИНИ ГЪРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО ПОСЛЕ 500 ГОДИНИ ТУРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО НЕ ВЯРВАМ ИЗОБЩО ДА СЪЩЕСТВУВА ДОРИ ЕДИН БЪЛГАРИН

  1. 2019.10.12 | 13:17

   е БИОЛОГИЧНОТО ОРЪЖИЕ НА ЕВРЕЙСКО-ЦИОНИСКАТА МАФИЯ.

 10. 2019.10.12 | 12:32

  Кое е любимото Ви място в София? - оти носим на пиене !

  Кое е любимото Ви място в София? - Клекшопа на паметника Левски.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет