Атанас Камбитов: Величието и саможертвата на загиналите за свободата на Пиринския край са огромни

Кандидат-кметът на ГЕРБ за трети мандат в Благоевград и председател на Инициативен комитет „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов взе участие в честванията по повод 107 години от Освобождението на Пирински край и Горна Джумая.

Той положи венец и цветя пред паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински, пред паметника на Македоно-Одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“,  както и пред бюст-паметника на Георги Измирлиев-Македончето, разположен на едноименния площад в града.

„Припомняйки си имената на загиналите млади мъже, осъзнавам колко е била жестока борбата. Тези хора са имали родители, съпруги, деца. Били са на прага на живота. Осъзнавам величието на саможертвата на тези хора и нашата огромна отговорност. Гордея се, че отдаваме нужната почит. През 2012 година, по повод 100-годишнината от Освобождението, възстановихме честванията и тук е мястото да благодаря на г-н Красимир Узунов, който беше един от инициаторите, един от двигателите, едно от сърцата на Инициативния комитет. Създадохме традиция – това е начинът да помним и да предаваме историята на децата, така ще оцелее българщината. Свободата не е даром, свободата е отговорност. Тя е изстрадана, хиляди хора са дали своя живот за нея. Няма нищо по свято от саможертвата“, сподели д-р Атанас Камбитов.

В честванията взеха участие и министърът на отбраната Красимир  Каракачанов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна, народният представител Даниела Савклиева, областният управител Бисер Михайлов, кметът на Чаковец (Хърватия) Стйепан Ковач, кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ. Всички те присъстваха и на празничния концерт на Ансамбъл „Пирин“.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет