НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев

От една крайност, каквато е прекалено високата субсидия и едни партии си държат парите във влогове в банки и получават лихва от тях, до друга ситуация, в която става проблематична издръжката на една партия, особено ако е малка и извънпарламентарна. Действително има опасност партиите да се обърнат не само към олигарси, а към участници в обществено-политическия живот, които да подпомогнат финансово нейната дейност, което няма как да стане безвъзмездно. Това каза пред БНР депутатът от "Обединени патриоти" НФСБ и зам.-председател на правната комисия в парламента Христиан Митев.

"Трябва да се обърнем към модели, които са известни и в Европа, и в САЩ - да се разшири възможността за финансиране на политическите партии", заяви Митев. Той уточни, че по сега действащия закон партиите могат да се финансират единствено от физически лица, като те могат да даряват суми до 10 хиляди лева годишно.

Христиан Митев заяви, че НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на субсидията на 1 лев, но и ще иска да бъдат въведени гаранции за финансирането на партиите. По думите на Митев мястото на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не е в парламента и там да убеждава парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи предложението на Министерски съвет, "което е написано на коляно".

Митев коментира, че в парламентарната група на "Обединените патриоти" още не са обсъждали каква ще е общата им позиция по предложението за намаляване на субсидията на 1 лев.


 

Коментари

  1. 2019.06.07 | 10:06

    Никоя партия не подкрепя това "предложение", защото това е тяхната мазна баница, но някои се опитват да си правят с него реклама. До сега къде бяха?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет