Враговете признават, враговете се радват

  • 02 юни 2019 16:04

  • 3195
  • 11
Враговете признават, враговете се радват
© Булфото (архив)

Интересен нюанс от уикенда. Не, не става дума за емоционалното интервю на Цветанов. Няма как да не е такова - все пак политикът е хвърлил доста труд за това ГЕРБ да изглежда така, както изглежда днес.

Нюансът, по-скоро е свързан с думите на Кирил Добрев, изречени в студиото на bTV. Там, соченият за бъдещ лидер на социалистите, нарече Цветанов "история в българската политика, лоялен и коректен" и пророкува, че на Борисов би му било страшно трудно без “Цецо”.

Но защо има истина в думите на Добрев и какво значат те в стратегическото преразпределение на силите?

Както виждаме, обиколката на Борисов из страната продължава. Днес той бе в Сливен и Котел, а вероятно в следващите дни отново ще го виждаме из различни населени места. Лидерът на ГЕРБ напоследък бе забравил за обиколките си. Но “нарушаването на доверието” спрямо Цветанов го накара да впрегне сили и да налее бензин в джипа. И да вземе някой министър в поддържаща роля.

На Борисов и ръководството на ГЕРБ сега за първи път ще им се наложи да вършат истинска партийна работа. При това - в летния период, буквално в последния момент преди местните избори. Успокояване на структурите, извънреден партиен конгрес, разчистване и редене на листи, преразглеждане на кандидатури, организиране и провеждане на кампания - всичко това се струпа на главата на премиера, докато отново трябва да пази стабилността. Все пак ВМРО даде заявка за преразглеждане на коалиционното споразумение, след като обезкърви партньорите си в “малката коалиция”.

Най-големият проблем от всичко това е, че Борисов губи точно човека, който Кирил Добрев визира - “лоялен и коректен”. А особено болезнено става, че фигури от БСП започват да коментират ГЕРБ, при това - казвайки истини.

Кирил Добрев можеше да каже друго. Можеше да потвърди емоционалната теза на Борисов, че ролята на Цветанов е преувеличена. Можеше да омаловажи работата и резултатите на втория в ГЕРБ. Но точно сега, когато и БСП е отслабена, а бъдещето пред Столетницата има неясни измерения, е моментът да покажеш колко уязвен е противникът ти.

След изборите ГЕРБ и БСП излязоха като двама боксьори, които са на предела на силите си и имат по няколко аркади. Ясно е, че ще има още пояси за разпределяне между тях, но вече е абсолютно невъзможно да се предвиди какъв ще е изходът от следващите мачове.

Въпреки ниската избирателна активност, ГЕРБ можеше да отчете победа. И Борисов да намери начин да реабилитира Цветанов. Този ход му беше важен, за да покаже на всички, че партията е стабилна и единна. А сега, колкото и да обикаля страната и да се закача с Веско Маринов, цяла България се пита какъв ще е ответният ход на Цветанов. Наистина ли ще остане настрана? Ще саботира ли своите преди изборите? Ще стартира ли друг политически проект? Започнаха сметки - колко може да отцепи Цветанов, кой към кого е лоялен вътре в партията и т.н.

И сега се говори за това, а не за факта, че оставката на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и следващите процедури в БСП на практика ще торпилират възможността да се вземе нещо повече на местните избори.

Борисов и хората около него дори изпуснаха момента да “затворят” говоренето за Цветанов с качествен анализ на резултатите от предизборната кампания. Говоренето кой кого е бил има смисъл само за жената, която не можа да препаркира в желанието си да види Борисов на обиколката му в Сливен. ГЕРБ обаче губи и все по-оредяващия елит на обществото; лидерите на мнение; хората, които могат да покажат посоката и да убеждават. Дори заради тази, елитарна част от симпатизантите трябваше анализ. Нужен бе анализ дори заради тези, които гласуваха за ГЕРБ с отвращение.

Ако трябва да сме честни - не бе необходим дори добър анализ на резултатите. На практика, такъв просто не се случи.

Няма изборни пресцентрове, няма качествено говорене дни по-късно. Има оставки и извънредни събития.

Кой има интерес от това? 

Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в, който се очаква да влезе в политиката? Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, която се очаква да се кандидатира за кмет на София? Друг нов играч?

А вероятно интерес има самият Борисов? Нима реанимирането на СДС и вкарването в Европарламента на Александър ЙордановАлександър ЙордановАлександър Йорданов е роден е на 13 февруари 1952 г. във Варна. Политик и дипломат, литературен по същество не означава, че ГЕРБ е с един евродепутат по-малко? Говори се, че и вкарването в листата на Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена е негово решение. И така, двама души в един регион трябваше да се борят за преференции.

А може би ще се окаже, че дори похваленият от Борисов при представяне на листата Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, не е достатъчно добър във формулирането на тези, аналитичната част и защитаването на партийната линия. Или ще се окаже, че са малцина тези в ГЕРБ, които изобщо могат да го правят.

Докато ситуацията е такава - политическите врагове ще признават Цветанов. И ще се радват. И точно това трябва да притеснява Борисов. Може би по-добре щеше да е Цветанов да продължава да понася удари от противниците на ГЕРБ…

Автор: Ивайло Митков

Последвайте канала на

Novini.bg
3195 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2019.06.03 | 18:29

11

Цветанов,ще ме накефиш ако докажеш в Страсбург,че имаш само тази собственост с асансьора и за нея си платил най- голяма сума на кв.метър.Тогава не с държавни пари трябва да те обезщетят за уронване на престиж и т.н.,а лично да ти платят Борисов и всички,които грачеха срещу теб!Дерзай!Абсолютно си прав,че един човек не може да си присвоява партия,макар да я определя като лидерска.

ПОМИЯРСКИЯ САЙТ

2019.06.03 | 07:13

10

ТУК Е ПЪЛНО СЪС ГАДНИ ГЕРБЕРАСТКИ ПЛЪХОВЕ-ТРОЛОВЕ.

Анатема Айду Ци

2019.06.02 | 22:18

9

Не гласувах за Герб заради Цвък Молитвата,както и заради "гладуващият" Нерез.
Не гладувах и за БСП заради Курни Техноимпекса.
В крайна сметка,всички са от едно Котило - бивши сатрапи на комунистическата номенклатура от най-долно ниво,а някои от тях и доносници на ДС.С една дума - @й дуци.

2019.06.02 | 18:54

6

Излизането на Цветанов от всички позиции в ГЕРБ, означава, началото на края на Борисов. Това беше супер грешка.Член съм на ГЕРБ и ще остана такъв, въпреки всичко.

2019.06.02 | 19:23

8

Това което казваш е много вярно ! Няколко мой приятели също са в Герб заради лапаницата ! Най вероятно ти също!

2019.06.02 | 18:56

7

До 60 хиляди лева не е проблем

Факти

2019.06.02 | 16:33

1

1. Кирил Добрев, известен като Киро Контрабандисто НЕ МОЖЕ и НЯма НИТО юридическо НИТО морално право да коментира когото и да било в България, защото е доказан валутен престъпник!

2. Кирил Добрев е олицетворение на БСП! Това е истинският облик на тази антибългарска партия!

3.Заловен валутен престъпник ръководи БСП!

4 Какво повече да коментираме!

до червения шизофреник под мене

2019.06.02 | 18:30

5

пий си хаповете от чичо доктор редовно, бе просто ченге симеоновско, ко.пеле на незнаен другар! Болният трол шизофреник си ти, който навсякъде тука с.ере глупавите си мисли от 60 /70 години на миналия век! Ходи на курсове в Москва да се поошлайфаш малко в модерната пропаганда, червен бок.лук про.ст!

ФАКТИ

2019.06.02 | 17:58

4

А ТИ СИ ПЛЪХ-ТРОЛ ОТ БАНДАТАТА НА ПРЕСТЪПНИКА ЦВИНОКИО.

2019.06.02 | 17:53

3

Голямо реване голяма скръб за Цв.Цв ами да беше мислил преди да се помисли за вечен и особено цитирам"" МЕНЕ НЯМА КОЙ ДА МЕ НАКАЖЕ "" БЕШЕ ВЪРХА НА НАГЛОСТА НА цв. цв. !!!! БЕЗ БОРИСОВ С ВСИЧКИТЕ МУ НЕДОСТАТЪЦИ цв. цв. Е ЕДИН УЛИЧЕН В КОРУПЦИЯ ПОЛИТИК БЕЗ НИКАКВО ПОЛИТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ , ЕДИН БОКЛУК ПО МАЛКО!!!!

С едно изречение

2019.06.02 | 17:13

2

Вроденото чувство за справедливост по принцип се гневи, когато към някого се отнесат като с парцал, но когато се сетиш точно за кого става дума, болката се сменя с удовлетворение.

Добави коментар

Водещи новини