ЦИК с актуална информация за изборните нарушения

Общо 84 са жалбите и сигналите, постъпили в Централната избирателна комисия в изборния ден до момента, информира говорителят на ЦИК Таня Цанева. Сигналите не влияят на изборния процес, като изключим тези, които са по член 205 от ИК, а именно огласяване на изборните резултати от социологически агенции, по повод изборите, посочи тя. ЦИК е взела решение да санкционира четири агенции, като е дала указания тази информация да бъде незабавно премахната.

Сигналите са свързани основно с нарушения в работата на секционните избирателни комисии, за това, че много избиратели желаят да гласуват машинно. Има сигнал от секция в Германия, за това, че се е водила предизборна агитация, но като цяло ЦИК не е могла да даде указания, тъй като агитацията се е водила извън сградата, в която се намира СИК.

Проблемите с машинното гласуване са в две направления - в част от секциите гласуването с машини не е могло да стартира, поради проблем с машините, а в други е започнало, но е преустановено заради дефект с машините. Разписките от машините, с които е било извършено гласуване, ще бъдат броени ръчно и те ще бъдат приобщени към общия протокол, каза Таня Цанева, цитирана от БТА. 

Проблемите с неявяването на членове на СИК в началото на изборния ден от определени политически сили са своевременно отстранени, като на техните места са назначени нови от резервите. 

От ЦИК припомниха, че изборният ден приключва в 20.00 часа, но ако има струпване на избиратели пред СИК, то той може да бъде удължен.

Приключил е изборният ден в Камбера, Австралия, каза още говорителят на ЦИК. За избирателната активност в страната в Комисията няма нови данни, към 13.00 часа тя бе 15.47 на сто. Очаква се новите данни да бъдат обявени след 18.00 часа. 
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет