Кандидат за евродепутат от квотата на ВМРО съди Фейсбук

  • 08 май 2019 14:19

  • 491
  • 3
Кандидат за евродепутат от квотата на ВМРО съди Фейсбук
© Пресцентър ВМРО

Кристиян Шкварек - кандидат за евродепутат от гражданската квота на ВМРО - БНД, е стартирал процедура /завеждане на искова молба за образуване на дело/ в Софийски районен съд срещу Фейсбук, заради това, че социалната мрежа е блокирала профила му за 30 дни. Това обяви днес кандидатът на пресконференция.

Мотивите за исковата молба са заради нарушаване на член 39 от Конституцията, свързан със свободата на словото, както и текстове на Изборния кодекс, дефиниращи правото на всеки кандидат да агитира в писмен вид. Адвокатът на Шкварек обясни още, че тъй като основната аудитория на кандидата за евродепутат е във Фейсбук, където той има 5000 последователи, никакви обяснения и оправдания на платформата не биха били състоятелни.

Мотивите, с които платформата е спряла профила на Кристиян Шкварек, са за нарушаване на стандартите на общността със снимка на неговия статус, без да му се даде конкретно обяснение. По думите на Шкварек в навечерието на предизборната си кампания той е споделил една напълно отговаряща на стандартите на платформата лековата шега, закачка.

"Статусът дори не беше политически, в него не са използвани забранени думи, нищо вулгарно, дори термини, адресирани до етноси и религия, а нещо за Великден. Нещо, което самата платформа не само не забранява, а напротив поощрява", коментира Шкварек. 

"Разликата е в това, че моята шега беше споделена в консервативен профил на консервативен политик и активист, който нерядко е бил нападан и блокиран именно заради това", посочи кандидатът за евродепутат. Според него в момента подобно заглушаване се извършва почти изцяло срещу консервативни и десни политици в кампанията, а не срещу либерални и това е статистически доказано. По този начин Фейсбук се е намесила директно и в българските избори за Европейски парламент, посочи Шкварек. 

Последвайте канала на

Novini.bg
491 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Краси

2019.05.08 | 14:42

3

Фейсбук не е длъжен да търпи ганьовски лайна без бъдеще. Фейсбук не му е бащиния, на който не му харесват правилата на Фейсбук може да напусне с добро, ако нахалства го изритват с лошо.

Краси

2019.05.08 | 14:38

2

Браво на Фейсбук! Ще осъди на майка си онова, от където се е пръкнал смешника.

.

2019.05.08 | 14:31

1

смешко :)

Добави коментар

Водещи новини