За евроизборите ще бъдат наети 3000 машини за гласуване

  • 11 април 2019 14:52

  • 312
  • 1
За евроизборите ще бъдат наети 3000 машини за гласуване
© Pixabay

Бяха обжалвани 11 решения на ЦИК за назначаването на Районни избирателни комисии, отменени са 4 от тях. Това обяви на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

,,Имаше и три сигнала и една жалба, които пристигнаха по отношение на регистрацията на "Коалиция за България", и от тях ЦИК се произнесе със самото решение за регистрация'', заяви Андреев. Той съобщи, че на 13 април ще се извърши проверка на подписките в подкрепа на регистрацията на партиите.

,,До 15 април могат да се регистрират инициативни комитети. На 17 април започва насрочването на консултациите на СИК, които трябва да се проведат до 20 април'', обясни той.

Във връзка с машинното гласуване Андреев посочи, че вчера е била публикувана обществената поръчка за наемането на 3000 устройства.

,,Срокът за подаването на офертите е до 16 април. На 25 май е срокът за доставката на машините до секциите'', обясни Андреев. Той посочи, че до местните избори има достатъчно време, в което може да се мисли за придобиване, съхранение и логистика на машини.

,,За да можем да осигурим сега машинното гласуване, правилният вариант е наемането на машини'', каза още Андреев.

,,По отношение на гласуването извън страната - има 107 места, на които има дипломатически консулски представителства. Към момента са подадени успешно 452 заявления през нашата страница и 52 неуспешни'', каза Андреев и посочи, че заявления могат да бъдат продавани и в консулствата.

На въпрос как ще коментира обвинението на БСП, че несправедливо са разпределени квотите в Районните избирателни комисии, Андреев отговори, че не би трябвало да бъдат коментирани изказвания на политическите сили.

,,ЦИК се е съобразила с предложенията и с всички останали обективни критерии за назначаването на РИК'', подчерта той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги Петков

2019.04.11 | 15:25

1

За един месец доставчикът може да изработи и достави машините до секциите, но държавата не може да ги купи и организира съхранението им за следващите избори. Зер всички мазета в общинските сгради са пълни със скулптори на Микеланджело. Циркът ще е пълен, когато наесен организират нов търг, в който определят друг изпълнител.

Добави коментар

Водещи новини