Български бизнесмени изнасят капитали към Маршалските острови

  • 29 октомври 2012 06:28

  • 5517
  • 7
Български бизнесмени изнасят капитали към Маршалските острови
©

Парите на заможните българи отлитат към Маршаловите острови. Става въпрос за легални инвестиции в малката държава в Микронезия е номер 1 по привлечен БГ капитал през последните двайсет години, пише Стандарт.

Откакто БНБ смята инвестициите, до юли 2012 г. - от страната ни са излезли близо 1,4 млрд. евро. От тях 189,3 млн. са отпътували към кораловите островчета в Тихия океан. Може би не е случаен фактът, че Маршаловите острови не само е офшорна зона, но е и единствената държава в света, която не е подписала споразумение срещу прането на пари.

Иначе за първите шест месеца на 2012 г. най-привлекателна за родните инвеститори се оказва Сърбия, следвана от Унгария и Австрия. По-голямата част от вложенията не са в бизнес, а в покупка на недвижими имоти.

Спасението за българския бизнес в кризата е на Изток. Арабските държави, Русия и страните от бившия СССР, които не са ударени от кризата, предлагат работа и пазари за родните строители и производители на храни, напитки и цигари.

Някои големи строителни компании вече имат офиси, представителства или поне партньори в Близкия изток. Наши фирми пробваха да пробият на пазара в Ирак веднага след края на войната. В момента изпълняват поръчки предимно в жилищно строителство, научи "Стандарт". За да получим по-големи проекти обаче, са нужни контакти и доверие, обясниха от фирмите, опипали почвата по тези георграфски ширини.

Водени са разговори и за изграждането на магистрали в Ирак, обясни председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. Правителството в Багдат обаче е на мнение, че подобни големи инфраструктурни обекти трябва да се дадат на концесия. А това изисква огромни инвестиции, които не са по силите на родните компании. Затова те се отказват, обясни Глосов.

Строителите ни получиха покана за участие в търгове в Катар и по време на държавното посещение в емирството. Министърът на местното самоуправление и планирането на Катар - шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани, остана възхитен от метрото ни и заяви, че Катар е готов да се учи от опита ни в бъдещия си проект за подземна железница. Дали българска компания ще успее да се пребори за такава поръчка с конкуренция от цял свят, все още е под въпрос.

Последвайте канала на

Novini.bg
5517 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.04.22 | 23:11

7
Българина,най-обича,да мрази и най-мрази,да помни!Затова всекакви"месии" и спасители ни лашкат,като локомотив, вагони,на Сточна гара.Вече,цели 23 години.Наистина сме бостан със 7 милиона тикви;
aktiv

2013.04.22 | 23:10

5
Ми като не ви харесва и не ви устроива,или направете нещо или беш навън педали гадни миризливи.Еи затова нямаме държава,само гейове и дървени философи.Само мрънкате,прав е №2
И какво друго предлагаш

2013.04.22 | 23:11

6
на хората бе АКТИВНИЯ, освен да говорят ? Ти какво направи ? Гласува за "човека оркестър" ББ ?? Ето такива тъпаци тако теб ни го натресоха ?! Млък - нямаш думата !! И кой да изкара хората на улицата ? Ти сам ще тръгнеш ли срещу тоталната полицейщина ?? Примера - с момчето, което само публикува снимка ? Хората просто ги е страх, а и тези, които ги храниш и ти от разните организации в защита на гражданите и "профсъюзници" те къде са ?? Станаха "хранени хора" !! Правенето на нещо е обща кауза умнико !? Можеш ли позна какво ще стане на изборите догодина ? Гарантирано гробарите ще ги преизберат, защото "активните" като теб не могат да разсъждават отвъд червено и синьо !!
Ако ви е останал и капка акъл бягайте

2013.04.22 | 23:10

3
И аз да имам капитали и аз ще ги изнеса от България със или без данък върху лихвите им тук все по осезаемо се чувства духът на ликвидация на държавата почети 100% от роднините ми и приятелите ми имигрираха заедно със всичките си близки и си продадоха имуществото т. е. не планират да се върнат никога или поне в близките 50 години със сигурност няма да го направят !

2013.04.22 | 23:10

4
Твоят коментар е показателен за настоящето положение и напълно съм съгласен със теб ! А глупака от коментар 2 да си живее в кочината като му е малко интелигентността и мозъчната активност клони към нула !
bulgar

2013.04.22 | 23:10

2
Що не го издухаш на някои французин,италианец или пакистанец.Да ти стане по хубо ми само пишеш тука,Педал мръсен....

2012.10.30 | 21:55

1
НИЕ ТЪРСИМ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ ,ПЪК ТО ВИЖ КЪДЕ БИЛИ ......У НАССССС.....АМА СИ ИЗНАСЯТ КАПИТАЛИТЕ ДРУГАДЕ , ЩО БЕ МИЛИ БОГАТАШИ НАЛИ У НАС ИМА МНОГО ТОПЪЛ БИЗНЕСКЛИМАТ . ИМА АМА НЕ ЗА ВСЕКИ!

Добави коментар

Водещи новини