Виното поскъпва с 20%

  • 15 октомври 2012 20:54

  • 1384
  • 1
Виното поскъпва с 20%
©

Горчиво вино ще пие тази зима българинът. Цената му отива нагоре заради по-слабата гроздова реколта, а също и заради италианските фирми, които се оказаха не просто един от многото, а доминиращ купувач на нашия пазар на грозде.

"Лошата реколта на Ботуша направи тамошните винопроизводители изключително активни на българския пазар. В крайна сметка виното у нас ще поскъпне за крайния потребител с 15-20%", съобщава за "Труд" Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара.

Той добави и още причини, заради които може да се увеличи цената на еликсира на боговете - повишението на електроенергията с 16% и непрекъснато растящите цени на горивата. Гроздето от новата реколта се продава поне с 25% по-скъпо от миналата година, показа проверка на кореспондентите на "Труд" из страната. Основната причина е, че реколтата е с 30% средно по-слаба спрямо миналата 2011 г. В първите дни след гроздобера стартовата цена е била 80 ст. за килограм, но само след седмица е скочила до 1 лев. Преди година плодът масово се изкупуваше за 60 ст./кг.

Производителите от всички райони на страната са категорични, че основният виновник за поскъпването са капризите на времето. Шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев посочи, че още през зимата заради ниските температури са измръзнали отделни части от лозя, разположени на площ от около 200 000 дка.

Лятото донесе поредица топлинни рекорди и само валежите, които паднаха 20 дни преди началото на гроздобера, спасиха реколтата от още по-драстични загуби.

Най-малко са пострадали масивите в Стара Загора и Варна. В старозагорско реколтата е само с 10% по-ниска от м.г. Средният добив там е 401 кг от декар, докато миналата есен бе 450 кг при десертното грозде. Във Варна средният добив е намалял с 15% до 600-700 кг от декар. Но качеството на гроздето е много добро, с много висока захарност. В този район се отглеждат елитни сортове - шардоне, траминер, совиньон блан, ризлинг, пино ноар.

В Силистра обаче добивите са се сринали с цели 70%. В момента земеделците прибират по 160 килограма от декар при десертните сортове грозде и по 220 кг при винените, твърдят от крайдунавската земеделска служба. Там има и много измръзнали масиви.
Хасково е един от районите на страната с най-високи цени на гроздето.

Последвайте канала на

Novini.bg
1384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Boss

2012.10.16 | 10:40

1
Минаваме на ракия - домашна ;) :)) А Хер Флик - на ацетон ;) :)))

Добави коментар

Водещи новини