Горанов: Данъкът върху лихвите по депозитите ще стимулира икономиката

  • 12 октомври 2012 07:47

  • 1135
  • 2
Горанов: Данъкът върху лихвите по депозитите ще стимулира икономиката
©

Излишно се драматизира темата за въвеждането на данък върху лихвите по депозитите, което всъщност е премахване на една несправедлива преференция във финансовата ни система. Това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, зам.-министър на финансите.

Горанов смята, че притесненията на някои хора, особено на по-заможните, свързани с този данък, са породени от нивото на запазване на банковата тайна. Някои от тях не могат да обяснят откъде е произходът на парите, които са депозирали в банка. Искам да ги успокоя, че информацията за депозитите на хората няма да минава през НАП, каза той.

Макар дебатът по темата и при нас да не беше лек, се стигна до извода, че тази мярка ще стимулира икономиката, каза още Горанов, но уточни, че разговорите по въпроса продължават. По думите му, в бюджета за следващата година са планирани около 600 милиона лева разходи за пенсии, пари за образование, здраве и култура. Това ни кара да търсим приходи за бюджета, допълни той.

Според нас Бюджет 2013 е изпълним, а приходната част, макар да се различава малко от тази на МВФ, е реалистична, каза финансистът.

Той заяви, че ръст в потреблението всяка година има. Освен това сега се забелязва сериозно изпреварване на вноса над износа. Затова малко над милиард повече приходи трябва да дойдат в хазната от ДДС, каза Горанов.

По думите му, пенсиите е хубаво да се увеличават, но те са функция на това, което произвежда държавата. Пенсиите спрямо БВП са на средното ниво и дори на над средното в Европа, заключи зам.-финансовият министър.
 

Последвайте канала на

1135 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.10.15 | 10:53

2
Как, бе, калинкееее, как по-точно ще я стимулира тая икономика! Мамата и е..хте с вашите простотии и "гениалности"!!!

2012.10.12 | 21:13

1
Единственото умно нещо,предложено от управляващите.Големият сърбеж и неистов страх е за недекларираните,полу и незаконни милиони.Там е голямата болка.2,5 милиона обикновени сметки(на беднотията) сумарно=почти на 3.2 млрд.лева.Задайте си въпроса при кого са останалите почти 30 млрд.лева.ГОВОРИМЕ ЗА 30 МИЛИАРДА.Вземете калкулатор и пресметнете сами.,какви суми ще платят една шепа хора.Косвеният страх,че при ситуация,някой ще дава обяснения пре спец.съда произхода им.

Добави коментар

Водещи новини