Масови фалити очакват производителите на зелен ток, смятат от бранша

  • 18 септември 2012 19:49

  • 2046
  • 8
Масови фалити очакват производителите на зелен ток, смятат от бранша
©

Производителите на зелен ток се опасяват, че може да стигнат до банкрут. Причината - трябва да плащат нова такса на електроразпределителните мрежи, които по закон така или иначе са длъжни да им изкупуват тока.

След като преди два месеца държавният енергиен регулатор веднъж намали цените на зеления ток от вятъра и слънцето, от днес всеки собственик на такава инсталация вече трябва да плаща такса за достъп до мрежите на енергодружествата, информира БТВ.

Огромната част от проектите не само няма да имат печалба, те в момента не могат да обслужват своите кредити. Под маската на една така наречена "такса" говорим за кражба, за отнемане до 40 процента от приходите на малки, средни и големи търговски дружества и прехвърлянето на тези приходи към други търговски дружества, заяви Никола Газдов, Българската фотоволтаична асоциация.

Производителите на зелен ток ще обжалват таксата в съда. А дотогава опитват да предоговорят кредитите си. Браншът твърди че дължи на банките между 500 и 700 милиона лева.

Шефът на енергийния регулатор мотивира новата такса с това, че никой не им е поръчвал да произвеждат толкова много зелен ток и никой в държавата въобще не очаквал такова масово присъединяване на генериращи мощности. Държавата обаче обещава, че с времето производителите ще бъдат компенсирани.

Аз лично не считам, че те биха фалирали, но биха си намалили приходите. Няма как да не защитим обществения интерес, когато става въпрос за баланс на интересите. Натоварват се много мрежата и крайния потребител, без да е необходимо, обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

От банковите среди засега се въздържат да коментират ще разсрочат ли кредитите за зелен ток. И какво ще правят със заложените генератори и панели, ако се стигне до масови фалити.

Последвайте канала на

2046 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.05.06 | 10:47

8
Малко не ми се вярва на всичките тези простотии че били на загуба, а и тук никой не смята вече спечелените пари, смятат се само предстоящите печалби. Някой печелят огромни обороти за половин година, но понеже не печелят толкова и през останалата половина почват да ревът все едно не приключват на огромна печалба годината си, типична смотана и неоправдана и нагла несъщтествуваща никъде другаде наша черта. Пък и за всеки бизнес си съществува риска, като тук клиентите им са гарантирани за разлика от другаде, а това сме ние бедният народ.

2012.10.03 | 01:37

3
Заради тях ни увеличиха тока с 15%!! Сега реват пумиярите долни! Превкусваха голяма лесна печалба, ама май не им излязоха сметките. ХАХАХАХ да го духат.

2013.05.06 | 07:29

7
сега по малко ли ще плащаш еее прости българи колкото искаш щом пожарникар ги лъже и те верват

2012.09.28 | 12:03

2
Ще го духаш ти и пожарникаря може и поотделно.

2012.09.20 | 20:26

1
Като изключим че нещо от написаното е вярно къде си учил правопис бе българино?
слънцето и вятъра объркаха нечии сметки

2013.05.06 | 07:28

6
"Шефът на енергийния регулатор мотивира новата такса с това, че никой не им е поръчвал да произвеждат толкова много зелен ток" !!!!??? - Ние ли не сме добре или шефа на енергийния регулатор по добре да ходи да пасе мисирки!

2013.05.06 | 07:28

5
ВЕИ има вина за увеличението на тока но, в рамките на 1-2%. Другите идват от свършените работи по АЕЦ БЕЛЕНЕ, лошият менджмънт на НЕК и тн. Не виждате ли,че ви заслепява един тъп пожарникар, поинтересувайте се малко.

2013.05.06 | 07:27

4
Нарочно спекулират производителите на зелена енергия! Смятайте ЧЕЗ и другите уроди колко милиарди ще изгубят, ако масово започнат да се правят фотоволтаици. Бих плащал и тройно по-високи цени, но да знам, че енергията е 100% чиста и не вреди на природата!

Добави коментар

Водещи новини