Как ще ни се отрази поскъпването на маслото в световен мащаб?

  • 18 октомври 2024 11:05

  • 128
  • 0
Как ще ни се отрази поскъпването на маслото в световен мащаб?
© Novini.bg/ Canva

Цените на маслото скочиха рязко през последните месеци, достигайки рекордни нива в цяла Европа. Новината е притеснителна за пекарите.

"Френската кухня има три тайни - масло, масло и пак масло. Две технологии се правят. Едната е да произвеждаш масло от млякото. ЕС имаше политика да изкупува излишното мляко. Другата технология: от сурово мляко се правят качествените сирена. Франция е един от световните производители. Млякото намалява", коментира икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев в "България сутрин".

Според него е обосновано поскъпването на маслото, тъй като се получава дефицит.

Цените на маслото в Европа са нараснали с 83% за година

"Повишило се е търсенето на масло, в българските вериги маслото е вносно. Има повишение на цените на растителните масла, има лоша реколта. Във Франция има "син език", който този път се наблюдава и при кравите - някакви модификации на вируса. В момента тече кампания по ваксиниране. Животните се разболяват и дават малко мляко", обясни доц. Боюклиев.

Гостът добави, че има запаси и тук вече идва моментът с изкривената търговска верига от производителя до магазина. Трябва да се стремим към икономика с добра добавена стойност и с български продукти, призова доц. Огнян Боюклиев

"Ние използваме много масло, то е от местни производители. То е вдигнато с 1-1,5%, докато вносните са вдигнати с повече. Ползваме българско масло. Нямаме голямо завишение на цените. Евентуално 10-15% ще се вдигне цената на всичко, в което се слага масло. Има заместители, но не е същото, не мирише по този начин. Хората предпочитат да купуват вкусни неща. Не бих направила компромис. Нямаме възможност да разваляме качеството", коментира собственикът на пекарна Петя Иванова за Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че млечните продукти са поскъпнали повече от мазнините и изкуствено задържат цените. Съществуваме благодарение на живущите в София, отбеляза Петя Иванова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
128 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини