Министър Малинов: Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени

  • 15 октомври 2024 16:46

  • 122
  • 2
Министър Малинов: Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени
© Министерство на енергетиката

„Съществува сериозна необходимост от целенасочени инвестиции в мрежи и взаимна свързаност. Решаването на този проблем е ключът към адекватен отговор на предизвикателствата, свързани с високите енергийни цени в региона на Югоизточна Европа. Ето защо подкрепата за всички пазарни участници, включително инфраструктурните оператори, е решаваща.“

Това каза министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер по време на среща със своите колеги от Гърция и Румъния – министрите Теодорос Скилакакис и Себастиан Бурдужа. Тримата разговаряха в рамките на заседанието на енергийните министри от ЕС, което се провежда в Люксембург. Припомняме, че преди месец трите държави излязоха с обща позиция пред ЕС и призоваха за солидарност при решаването на проблема на европейско равнище.

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния се обединиха около виждането за необходимост от установяване на навременни мерки, с които да се повиши готовността на региона на Югоизточна Европа. Трябва да продължат анализите за установяване на причините, довели до ситуацията, включително и: анализи на наличността на физическите капацитети за търговия с електроенергия; отчитане на спецификите на националните пазари; съществуващата електроенергийна свързаност в региона на ЮИЕ и преодоляване на съществуващи бариери; повишаване на пазарната взаимосвързаност в ЕС; физическата наличност на капацитети за търговия и тяхното адекватно разпределяне; потенциален дефицит на електроенергия в Украйна през настъпващия зимен период. Тримата министри се съгласиха, че най-ефективен в кризисни времена е общият подход, базиран на координирани действия и взаимна подкрепа. 

Министър Малинов ще участва в заседание на енергийните министри от ЕС

Министрите Скилакакис, Бурдужа и Малинов оцениха високо обсъждането на темата по време на заседанието на енергийните министри по-рано през деня и отбелязаха необходимостта от координирани действия на европейско равнище, които да предотвратят задълбочаването на проблема през предстоящия зимен сезон.

В рамките на заседанието в Люксембург енергийните министри от ЕС също дискутираха ситуацията с цените на електроенергията и се запознаха с информация от Европейската комисия относно подготовката на зимен сезон 2024/2025 г. Министър Малинов посочи, че високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа имат негативен ефект върху икономиката и потребителите и изискват адекватни мерки за адресиране на проблема. „В тази връзка, съвместно с Гърция и Румъния, България изпрати до Европейската комисия анализ на основните причини, довели до тази ситуация и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки“, подчерта министър Малинов. По неговите думи, премахването на бариерите пред свързаността между енергийните системи на държавите-членки в ЕС ще подобри сигурността на доставките, ще увеличи гъвкавостта и ще намали ценовата волатилност. „Инвестициите в сигурност на доставките и устойчиво и балансирано енергийно производство са от ключово значение“, допълни енергийният министър.

В изказването си в пред Съвета той посочи още, че очакваният потенциален дефицит на електроенергия в Украйна през предстоящия зимен сезон от около 6 GWh налага допълнителен анализ и прилагане на целенасочени мерки, така че да бъдат минимизирани евентуални негативни ценови ефекти върху пазара. „България ще продължи да подпомага солидарно Украйна в процеса по възстановяване на разрушената енергийна инфраструктура. В допълнение разглеждаме и възможни варианти за подпомагане на страната с оглед недостига на електроенергия“, допълни министър Малинов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
122 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.15 | 18:01

2
Високите енергийни цени се дължат на кюмура, защото евтиния ток от АЕЦ Козлодуй го изнасяте.
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.15 | 16:54

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини