Ще се вдигне ли цената тока?

  • 05 септември 2024 11:39

  • 527
  • 1
Ще се вдигне ли цената тока?
© NOVINI.BG

Цената на борсовия ток се покачи до рекордни нива. Темата коментират енергийните експерти Иван Хиновски от Български енергиен форум и Антон Иванов в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„На фона на днешните високи цени, не смея да си представя какво ще се случи след спирането на блока в АЕЦ „Козлодуй“, който предстои да бъде презареден. Тогава ще имаме със сигурност ръст на цената с 15-20% спрямо днешните нива. Тази базова мощност е изключително важна за страната. Спирането означава дефицит на борсата, а това води до движение на цените нагоре“, заяви Хиновски.

Иванов е на мнение, че спирането на Шести блок ще окаже влияние, но то ще бъде по-късно през тази година, защото не е работил известно време през лятото. Той допълни, че вече няма да има натиск от туристическия бранш, което ще доведе до спад на потреблението в края на септември. „Ще има два фактора с противоположно влияние и не очаквам такава динамика на цените в посока повишение“, допълни още експертът.

Хиновски каза, че има дефект в европейската енергийна политика, а именно даване на изключителни преимущества на фотоволтаиците, които вечерно време ги няма и това налага включването на по-скъпи енергийни мощности. „Ако ги няма въглищните централи в България, ние трябва да внасяме електроенергия“, подчерта експертът.

Д-р Иван Хиновски за novini.bg: Очертава се климатикът да стане лукс

Иванов каза, че не се осъществява ефективно политиката на ЕК за трансгранични връзки. „Имаме тясно звено във връзките между Унгария, Австрия и Западна Европа, което предпоставя голямата разлика в цените, които наблюдаваме в нашия регион, в Централна и Западна Европа. Това е недостатък в политиката за насърчаване и реализация на проекти за междусистемна свързаност“, допълни още експертът.

„Ние можем да включим част от нашите базови производства да работят за износ за Украйна и така да дадем глътка въздух на „Марица-изток“. България трябва да възстанови създадената инфраструктура за енергийни връзки с Украйна“, каза още Хиновски.

Последвайте канала на

Десислава Станева
527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.05 | 13:12

1
Да

Добави коментар

Водещи новини