Стана ясно колко ще ни платят, ако работим по празниците през септември

  • 04 септември 2024 06:15

  • 2337
  • 2
Стана ясно колко ще ни платят, ако работим по празниците през септември
© Novini.bg/Canva

С началото на месец септември и стартът на новата учебна година идва краят и на летните отпуски, но не и на възможностите за почивка.

6 септември - денят, в който отбелязваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия, се пада петък така ще почиваме общо три дни, пише dariknews.bg.

Колко дни ще почиваме през септември

Ако сте си взели дните и преди това (от понеделник до четвъртък), удоволствието се увеличава и става повече от седмица. Ще почиваме и за 22 септември, когато отбелязваме Обявяването на независимостта на България. Денят се пада неделя и затова ще почиваме в понеделник (23 септември).

Ако обаче се налага да работите, от ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) дават разяснения какво трябва да имаме предвид относно заплащането през тези почивни дни.

22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември – понеделник, е почивен ден.

При работа в почивни и неприсъствени дни с увеличение от 75% се заплаща единствено извънредният труд.

За положения труд в дните на официален празник, които през месеца са 6 септември и 22 септември, всички работещи задължително получават двойно възнаграждение, посочват от Инспекцията по труда.

Ако този труд се явява и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер. 

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден и се възлага задължително със заповед на работодателя, с която работниците трябва да бъдат запознати най-малко 24 часа преди началото на полагането му. Не е извънреден трудът за работещите по график – при сумирано изчисляване на работното време, поради което те имат право единствено на двойна надница при работа в празничен ден, допълват от ИА ГИТ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2337 2

Коментари 2

Добави коментар
????

2024.09.04 | 07:22

2
Не ни БУДАЛКАЙТЕ, а ТЪРСЕТЕ НОЩНОТО ШКАФЧЕ!!!

2024.09.04 | 07:14

1
Някой работи в,, държавата', не личи

Добави коментар

Водещи новини