Евростат: Продукцията на строителството в ЕС и еврозоната расте през юни спрямо май, а в България отслабва

  • 20 август 2024 13:21

  • 122
  • 1
Евростат: Продукцията на строителството в ЕС и еврозоната расте през юни спрямо май, а в България отслабва
© Novini.bg/ Canva

През юни продукцията на строителния сектор в Европейския съюз и еврозоната се е възстановила от спада, регистриран за май. Това разкриват най-новите сезонно коригирани данни на Евростат, публикувани днес на страницата на статистическата агенция. 

През юни спрямо май 2024 г. строителната продукция в ЕС се е повишила с 1,4 на сто, докато във валутната зона е нараснала с 1,7 на сто. През май също на месечна база строителната продукция намаля и в ЕС, и в еврозоната – със съответно 1,1 и 0,9 на сто.

Също през юни, но отнесено към същия месец на миналата година, строителната продукция в ЕС намалява минимално – с 0,1 на сто, а в еврозоната расте до 1 на сто. 

Френското промишлено производство се възстановява през юни

В България представянето на строителния сектор се е влошило, като продукцията му се е свила с 1,2 на сто, след като през май нарасна с 0,5 на сто.

На годишна база – спрямо юни 2023 г., родните строителни фирми са увеличили обема си на производство с 2,9 на сто, под ръста с 4,1 на сто, отчетен за май. Така България записва втория най-голям ръст на строителната продукция в ЕС през юни на годишна основа, като единствено Испания (+4,8 на сто) е била с по-значим растеж.

Месечно сравнение по строителен сектор и по страни членки

В ЕС сградното строителство расте с 0,1 на сто през юни в сравнение с май т.г., а гражданското строителство с 1,4 на сто.

В еврозоната за същия период и жилищното строителство, и гражданското строителство са били нагоре съответно с 1,8 и 1,1 на сто.

Сред членките на ЕС, за които има налични данни, през юни най-голям месечен спад на производството в строителството е регистриран в Словения (-9,1 на сто), Унгария (-6,4 на сто) и Полша (-2,1 на сто). Противно на тях с най-значителни увеличения са били Португалия (+3,2 на сто), Румъния (+2,6 на сто) и Франция (+1,7 на сто).

Годишно сравнение по строителен сектор и по страни членки

На годишна основа сградното строителство в ЕС през юни е намаляло с 1 на сто. Гражданското строителство обаче се увеличило с 1,5 на сто.

В еврозоната сградното строителство се е увеличило с 1,5 на сто, а гражданското строителство - с 3,5 на сто.

Сред членките на ЕС най-голям годишен спад при продукцията на строителния сектор е отчетен в Словения (-19 на сто), Чехия (-10,2 на сто) и Швеция (-9 на сто). На другия край на скалата са били Испания (+4,8 на сто), България (+2,9 на сто) и Португалия (+2,7 на сто).

Последвайте канала на

Радина Лазарова
122 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.20 | 16:01

1
Най-популярното и ефективно средство за отслабване в света блокира апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диети, да ходите на фитнес, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, просто опитайте и завинаги ще забравите за излишните килограми. Ето това лекарство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини