България и Азербайджан ще търсят нови възможности за насърчаване на двустранните търговски отношения

  • 07 август 2024 17:56

  • 155
  • 0
България и Азербайджан ще търсят нови възможности за насърчаване на двустранните търговски отношения
© Министерство на икономиката

България и Азербайджан ще търсят нови възможности за насърчаване на двустранните икономически отношения. Двете страни имат голям нереализиран потенциал в развитието на търговията.

Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията д-р Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с и извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов. От двете страни бе дадена заявка за активизиране на сътрудничеството в сектори като машиностроене, информационни и комуникационни технологии (ИКТ), селското стопанство, транспорт и др. По време на срещата бе изтъкнато още стратегическото енергийно партньорство между двете страни.

Обсъдени бяха възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения и перспективите за съвместни инвестиции. Двамата разговаряха за възможностите за увеличаване на азерските инвестиции в България и навлизането на повече български продукти на пазара в Азербайджан като водещ приоритет. В тази връзка министър Николов и посланик Хюсейнов се договориха да работят за осъществяване на съвместни бизнес форуми, на които да бъдат постигнати конкретни партньорства между бизнеса от двете страни. Двамата изтъкнаха значението на проведеното в началото на юли 2024 г. в гр. Баку Шесто заседание на българо-азербайджанската междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, като важен инструмент за активизиране на връзките между двете страни. 

Министър Николов: Общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенген може да достигне 1.3 млрд. лв. годишно

По време на срещата бе отчетен двустранният стокообмен между България и Азербайджан и бе изразена готовност за насърчаване на положителната тенденция. За първите пет месеца на тази година българският износ за Азербайджан е на стойност от 21.3 млн. щ.д., което е ръст от 74.9%. За същия период двустранният стокообмен възлиза на 129.2 млн. щ. долара.

„За нас е важно насърчаването на износа на български стоки на азербайджанския пазар в области като машиностроенето, електротехниката, електрониката, оборудване за хранително-вкусовата промишленост, хранително-вкусови стоки и други“, подчерта министър Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с.

Посланик Хюсейнов посочи от своя страна, че азербайджански компании имат интерес за инвестиции у нас в селското стопанство, транспорт, туризъм и други, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
155 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини