НСИ: Продължава да намалява производството на твърди горива в България

  • 30 юли 2024 12:56

  • 248
  • 0
НСИ: Продължава да намалява производството на твърди горива в България
© Novini.bg/ Canva

За петте месеца от началото на годината се запазва тенденцията да намалява производството на твърди горива в България с едно прекъсване през март, когато беше отчетен ръст от близо 17 на сто, показва справка в Националния статистически институт (НСИ). При доставките на енергийни продукти най-голямо нарастване през май се наблюдава при автомобилния бензин - с 83,7 на сто.

През май 2024 г. спрямо април 2024 г. при производството на енергийни продукти не се наблюдава нарастване при нито един от продуктите, а най-голямо намаление е регистрирано при твърдите горива - с 36,3 на сто, съобщи днес НСИ. При доставките на енергийни продукти най-голямо нарастване се наблюдава при автомобилния бензин - с 83,7 на сто. Най-голям спад е регистриран при твърдите горива - с 34,1 на сто. 

През април спрямо март от НСИ отчетоха нарастване на производството на: пропан-бутанови смеси - с 37,5 на сто, автомобилния бензин - с 12,5 на сто, и дизелово гориво - с 3,4 на сто. Намаление имаше при: твърдите горива - с 41,1 на сто, електрическата енергия - с 3,4 на сто, а производството на природен газ остана без изменение.

КЗК не откри проблем в рязкото повишаване на цените на горивата през 2022 г.

Нарастване на производството имаше през март на месечна база на: пропан-бутанови смеси - с 60 на сто, дизелово гориво - с 21,9 на сто, твърди горива - с 16,9 на сто, електрическа енергия - с 3,8 на сто, и автомобилен бензин - с 2,9 на сто. Нямаше намаление при производството на нито един от продуктите. Производството на природен газ остана този месец без изменение.

През февруари от националната статистика съобщиха за нарастване на производството на: пропан-бутанови смеси - с 25 на сто и дизелово гориво - с 2,5 на сто, а намаление на: твърдите горива - с 36,5 на сто, електрическата енергия - с 14,4 на сто, автомобилния бензин - с 4,1 на сто. Производството на природен газ остана без изменение.

Годината започна с нарастване на производството на: пропан-бутанови смеси - с 33,3 на сто, и автомобилния бензин - с 6,6 на сто. Намаление през януари беше отчетено при производството на: твърди горива - с 27,4 на сто, дизелово гориво - с 14,5 на сто, и електрическа енергия - с 1,3 на сто, а производството на природен газ остана без изменение.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
248 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини