Намаляват регистрираните безработни младежи до 29 г.

  • 19 юли 2024 10:09

  • 151
  • 0
Намаляват регистрираните безработни младежи до 29 г.
© Novini.bg/ Canva

Забелязваме добра тенденция при броя регистрирани безработни младежи до 29 г. Ако в началото на годината те са били около 19 000, то през юни са около 17 000. Това каза за БТА заместник изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Габриела Горанова-Димчева. Сред неработещите младежи до 29 г. най-много са тези с основно и по-ниско образование (45%). Със средно са около 43% от тези граждани, с висше – 12.3%, без квалификация и специалност - 66.3%. Също така в тази група  преобладават жените. В областите Пловдив, Благоевград и София са май-много регистрирани безработни младежи до 29 г. Най-малко са те в Габрово, Перник и Ямбол, сочат данните на АЗ.

Димчева призова неработещите младежи да потърсят услугите на ведомството, за да успеят да намерят както подходяща работа, така и да повишат компетентностите си. Тя напомни за безплатните ваучери, които АЗ отпуска за обучения за придобиване на професионална квалификация или част от професия и за ключови компетентности. 

Най-търсени на пазара на труда са продавачи, строители, шофьори

Първият съвет, който даваме, е да бъде направена регистрация в бюро по труда. Има специализирани трудови посредници, които се съобразяват с индивидуални профил на неработещите младежи, обясни Димчева.

Възможно е младежът да има ясна представа какви работни места търси и тогава нашите трудови посредници го насочват. Има случаи, в които младежът има нужда от помощ да се ориентира. За това има групови дейности за съставяне на професионална автобиография, мотивационно писмо, как да се държат пред работодателя, каза заместник изпълнителният директор на АЗ.

Следва пълният текст на интервюто:

Г-жо Димчева, какви са най-актуалните данни на АЗ за безработицата в България към юни?

- Административната статистика показва равнище на регистрираната безработица от 5,3%, което е понижение спрямо предходния месец с 0.1 процентни пункта. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда е 150 990. Отчита се понижение с 3281 души спрямо предходния месец. Близо 15 000 безработни са започнали работа благодарение на бюрата по труда. От категорията пенсионери, учащи и заети работа са започнали 428 човека. Трябва да отбележим, че ежедневно в бюрата по труда се регистрират нови безработни, което е нормален процес, като се прекратява регистрацията на други хора, които са намерили работа. Новорегистрираните в бюрата по труда през юни са близо 20 000, което е малко повече спрямо предходния месец с около 7.7%. Сред факторите, които влияят на този процес, са усилията на АЗ да бъдат активирани хора на пазара на труда, т.е. да успеем да стигнем до тези хора, които имат нужда от работа, но нямат регистрация в бюрата по труда.

Спад в безработицата през май ... с 0,24%

Благодарение на нашите трудови посредници, ромски и младежки медиатори, през юни са активирани над 4380 души. Над 8100 са работните места, обявени на първичния пазар на труда. Има много възможности за обучения. От 15 юли започна приемът на заявления по проект „Започвам работа – Компонент 2 - Обучение“, който предоставя възможност за обучения чрез ваучери както за професионална компетентност, така и за езикови умения. Кандидатстването е изцяло електронно през сайта на АЗ и ваучерите са напълно безплатни.

Има обучения и за дигитални умения, което е възможно през Плана за възстановяване и устойчивост, като през юни са издадени над 11 000 ваучера.

Какъв процент са неработещите младежи?

- От началото на годината забелязваме добра тенденция на броя регистрирани безработни младежи до 29 г. – те намаляват. Ако в началото на годината те са били около 19 000, то през юни са около 17 000. Този дял към юни спрямо общия брой на регистрираните безработни е 11,3%. Много от услугите на АЗ са насочени към тази група от безработните. Ще откроя „Младежка заетост +“ – проект, който изпълняваме в рамките на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР), финансиран от Европейския социален фонд плюс. Насочен е към интеграция на пазара на труда на младежите до 29 г., като им дава възможност да участват в стажове, обучения по време на работа или в заетост при работодател. По този начин подкрепяме и бизнеса, защото на работодателите се възстановяват средствата, които изразходват за труд при определени условия.  

Има ли разбивка относно младежката безработица по възраст, пол, образование и населени места?

- В АЗ разграничаваме две основни групи младежи спрямо възрастта им – до 24 г. и до 29 г. При първата група по отношение на образование най-много са регистрираните младежи с основно и по-ниско образование (над 49%). Следват тези със средно образование (46.5%) и с висше (4.1%). При младежите до 24 г. най-много са тези без специалност и квалификация (над 73%).

Именно поради тази причина голяма част от нашите услуги са свързани с обучения за повишаване на професионалната квалификация или ключови компетентности. По признак „пол“ данните за безработните младежи до 24 г. сочат, че жените са повече – 4214 спрямо 3894 мъже. Най-голям брой от тази група са регистрирани в областите Пловдив, Благоевград и Враца, а най-малък – в Габрово, Перник и Ямбол. До 29 г. най-много са младежите с основно и по-ниско образование (45%). Със средно са около 43% от тези граждани, а с висше – 12.3%. Най-много са младежите без квалификация и специалност (66.3%). Тук отново жените преобладават по отношение на категория „пол“. В областите Пловдив, Благоевград и София са май-много регистрирани безработни младежи до 29 г. Най-малко са те в Габрово, Перник и Ямбол.

Какво губя, ако получавам 2000 лева, но шефът ме осигурява на минимална заплата?

Какви са първите стъпки, които АЗ препоръчва на един младеж, който тепърва ще търси работа?

- Първият съвет, който даваме, е да бъде направена регистрация в бюро по труда. По този начин младежите ще получат възможност за достъп до целия набор от услуги. В момента бюрата по труда предлагат много възможности за младежите. Има специализирани трудови посредници. Работи се спрямо индивидуалния профил на хората. Възможно е младежът да има ясна представа какви работни места търси и тогава нашите трудови посредници го насочват. Има случаи, в които младежът има нужда от помощ да се ориентира. За това има групови дейности за съставяне на професионална автобиография, мотивационно писмо, как да се държат пред работодателя.

Бихте ли препоръчала на младежите да са по-търпеливи в откриването на мечтаната работа?

- Понякога това се налага. Когато едно работно място е привлекателно и има много кандидати за него, е нормално процесът по избора да е малко по-дълъг. Бих посъветвала младежите да използват възможностите, за да повишат квалификацията си и перспективите си за реализация на пазара на труда.

Спрямо наблюденията на АЗ, в кои сфери най-често успяват да се реализират младежите?

- Това зависи много от профила на дадения човек. Към младежите до 29 г. имаме насочени специализирани услуги, но вътре в тази група има много големи разлики – от хора с високо образование с професионален опит до такива, които за първи път стъпват на пазара на труда и имат нужда от много подкрепа, за да намерят подходящото работно място. Оказват влияние и местата, където младежите желаят да работят и това, което в момента се предлага като позиции, вкл. очакванията на работодателите. През летния сезон има много обяви за работа в сферата на хотелиерството и услугите. Трудовите младежи работят с всеки един младеж, за да преценят дали конкретните обяви в туризма са подходящи за тях. Младежите са доста адаптивни, учат бързо и умеят да се вписват в нова среда.

По отношение на младежките политики, има ли държава, от която може да заимстваме добра практика? 

- В нашите услуги се стремим да развиваме по иновативни подходи. Правим изнесени събития. Имахме силна кампания „Да работиш (е) яко“. Използваме социалните медии, за да достигнем до младите хора. Стремим се да даваме бърза и адекватна информация за услугите, които да ползват при нас.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
151 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини