Защо започнаха да таксуват малките торбички и коректно ли са информирани клиентите?

  • 23 юни 2024 09:41

  • 1270
  • 6
Защо започнаха да таксуват малките торбички и коректно ли са информирани клиентите?
© Novini.bg/ Canva

Всеки търговец е длъжен предварително да постави на видно място и в непосредствена близост до стоката нейната продажна цена. Това напомнят от онлайн платформата "Ние, потребителите" във връзка с медийни публикации и постове на клиенти в социалните мрежи относно тихомълком въведеното от една от веригите за хранителни стоки таксуване с 5 стотинки на малките найлонови торбички.

"Посещение в два от обектите на веригата показа, че табели с информация за таксуването все пак има, но те не са в непосредствена близост до ролките с торбичките, както се посочва в чл. 15 от Закона за защита на потребителите. Затова не е изненадващ ропотът на потребитерите и твърденията им, че разбират за начисляването на по 5 стотинки за всяка торбичка едва, когато си погледнат касовата бележка", коментира основателят на "Ние, потребителите" Габриела Руменова.

Никой от служителите в магазините не може да обясни по кой нормативен акт е въведена таксата, част от тях препращат да се чете на плаката (където подобно нещо не пише), а други - на сайта.

При преглед на едната интернет страница на веригата (tmarket.bg), включително в рубриката "Актуално" няма новина на тази тема. На другия сайт на бранда (https://tmarketonline.bg) има информация на заглавната страница и тя гласи: "В продължение на нашите усилия за все по-зелена околна среда се налага да започнем да таксуваме опаковъчните торбички и тарелки с цени от 5 до 30 ст. за брой". Тук отново не се цитира нито нормативен акт, нито се посочва заради коя конкретно зелена програма на веригата "СЕ НАЛАГА" таксуването на торбичките. Отделно от това, няма конкретна цена за всеки от видовете артикули, а са посочени в диапазон. Отделен въпрос е, че потребителите не са длъжни да посещават сайтовете на веригата.

Напомняме, че задължителното таксуване на прастмасовите кутийки за храна от витрината е в изпълнение на действаща в България наредба за намаляване употребата на пластмаса. Все още обаче никъде у нас не се дава възможност на клиентите да пазаруват в собствени кутии от вкъщи, за разлика от много държави в Европа и зад Океана. 

Преди резервация на хотел попитайте за всички важни за вас условия

Съгласно нов европейски регламент, с цел намаляване отпадъците от опаковки, от 2030 г. тези торбички ще бъдат забранени за предлагане. Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи ще трябва да предлагат на потребителите възможността да си носят собствен съд. Ще трябва и да положат усилия до 2030 г. да предлагат 10% от продуктите в опаковки за многократна употреба.

За да засекат всеки опит за включване на допълнителен артикул към сметката, както и коректността при отразяването на отстъпките, от „Ние, потребителите“ препоръчват на хората да проследяват на екрана всяко маркиране.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1270 6

Коментари 6

Добави коментар

2024.06.23 | 12:37

6
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.23 | 10:47

5
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОЧНЕ ДА СЕ ПЛАЩА И ОХЛАДЕНИЯ ВЪЗДУХ ДЕТО ГО ДИША РАЯТА , А И ВСЕКИ ВТОРИ ГЯУР КАТО СЕ ОХЛАДИ ПЪР ДИ И ЗАМЪРСЯВА МИКРОКЛИМАТА.

2024.06.23 | 10:16

3
Ама 5лв да ги направят,да се научат тъпанарите,а не навсякъде да хвърчат найлони!!!!

2024.06.23 | 10:17

4
Да си носят торби!!

2024.06.23 | 10:12

2
кой ходи в тмаркет?

2024.06.23 | 09:57

1
няква голема драма ли се очертава?

Добави коментар

Водещи новини