КЕВР спешно търси решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток

  • 20 юни 2024 17:10

  • 1359
  • 1
КЕВР спешно търси решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток
© freepik.com

До края на следващата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземе решение, с което да разпредели по справедлив начин разходите за балансиране на енергийната система между различните участници на пазара.

Това съобщиха от регулатора. В момента ведомството прави анализ на възможните решения.

Само преди седмица търговци на електроенергия предупредиха, че се задават фалити в сектора заради драстичното увеличение на цената на тока за балансиране. От Асоциацията за свободен енергиен пазар и Асоциацията на търговците на електроенергия в България обясниха, че през май цените на балансиращата електроенергия за излишък са достигнали до над 2600 лева за мегаватчас, а за недостиг - до над 6300 лева, предаде БНТ.

Една от причините е липсата на енергия, която да балансира системата. Много от новите мощности, преди всичко фотоволтаици, са изградени без да се мисли за балансиране и оттам енергийната система стана трудна за управление. За това алармират от две години от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ са невъзстановими

Изкривяването на пазара доведе и до нулеви цени заради излишъка на електроенергия в определен часови диапазон. Една от основните балансиращи мощности у нас - ПАВЕЦ "Чаира", е развалена. Все пак се очаква съоръжението да заработи поне частично до края на годината. 

Справка на сайта на ЕСО показва, че в момента в светлата част на денонощието близо половината от енергията у нас се произвежда от слънчеви централи. Около 20 на сто - от АЕЦ, следвани от тецовете с 14,45%. В момента обаче по изключение за този сезон е изключен единият блок на ядрената централа заради ремонт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1359 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 00:25

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини