Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ са невъзстановими

  • 20 юни 2024 16:42

  • 2806
  • 3
Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“ са невъзстановими
© Freepik

Два от хидроагрегатите на авариралата ПАВЕЦ „Чаира“ няма да заработят в близките години и за подмяната им ще бъде обявена мащабна обществена поръчка. Информацията идва дни, след като процедурата за подмяна на турбината на Хидроагрегат 4 приключи неуспешно, тъй като не се появиха оферти от кандидати.

Темата бе обсъдена на среща между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и посланика на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами. Именно японската Toshiba e производител и доставчик на частите за ПАВЕЦ-а. В прессъобщението от ресорното ведомство бе обявено, че предстои отваряне на нова обществена поръчка и уточнено пред "Медиапул", че тя ще бъде за подмяната на хидроагрегати 1 и 4.

И четирите хидроагрегата на „Чаира“ в момента са в ремонт, като ХА2 и ХА3 трябва да бъдат пуснати в експлоатация съответно до края на 2024 и 2025 г.

Случаят с ХА4 обаче е по-сериозен, тъй като той е най-постаралият след тежката авария в централата. За него трябваше да бъде подменена изцяло турбинната част, за което НЕК пусна обществената поръчка през март тази година. За участие в нея фирмите имаха дълъг срок – три месеца, като възможността за подаване на оферти приключи на 10 юни. Индикативната стойност на поръчката бе 54 млн. лв. без ДДС, информира Economic.bg.

Докато срокът за участие все още течеше, изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев коментира пред журналисти, че вече няколко компании са заявили интерес към процедурата. Тогава той не уточни кои са, но от думите му стана ясно, че ремонтът на ПАВЕЦ-а може да предизвика интерес у американски фирми, които имат изградени подобни хидрообекти. Посещение в НЕК са имали и от най-голямата електроенергийна швейцарска компания Axpo.

МЕ: Все още се търси причината за аварията на ПАВЕЦ "Чаира"

Заложеният срок за възстановяването му беше 36 месеца след приключване на обществената поръчка и подписването на договор.

Бъдещето на хидроагрегат 1 остава неясно, въпреки че няколко пъти експерти на Toshiba бяха на посещение на място и правиха анализ на възможностите за възстановяване му. Очевидно обаче японската компания не е пожелала да се заеме със сложния ремонт на ХА1 и се преминава към другия вариант – цялостна подмяна, за която да бъде обявена тръжна процедура.

Сега решението е подмяната на турбините на двата хидроагрегата да бъде обединена в една обществена поръчка, но подробности кога ще бъде пусната тя и какви ще са параметрите няма. 

При всички положения, взимайки предвид заложения срок от 36 месеца, половината от мощността на ПАВЕЦ-а няма как да заработи в следващите няколко години години.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2806 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.21 | 10:04

3
Що не викнат хидроинжИнера от сараите. Нали той лично взе парите за проекта. Или вече забравихте, мисирки?

2024.06.21 | 00:25

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.20 | 17:25

1
БОЙКО БОРИСОВ Е ВИНОВЕН

Добави коментар

Водещи новини