Заради недостига на работна ръка: Търсим кадри от Северна Македония

  • 20 юни 2024 15:04

  • 528
  • 2
Заради недостига на работна ръка: Търсим кадри от Северна Македония
© Freepik

Според македонската медия „Денар“ през последните няколко години България, подобно на Северна Македония, е изправена пред значителен недостиг на работна ръка, което принуждава страната да търси решения извън границите си.

Като се има предвид географската близост и културните връзки, Северна Македония се явява като логичен избор за „внос“ на работници.

Въпреки че тази инициатива предлага възможности за подобряване на стандарта на живот на мнозина в Северна Македония все още възниква въпросът колко македонци наистина искат да работят в България, имайки предвид политическите разногласия, които двете страни имат по множество въпроси. Отговорът на този въпрос е сложен и зависи от много фактори, включително условия на труд, заплащане, социално осигуряване и възможности за професионално развитие. В контекста на глобализацията и регионалната икономическа интеграция тази тема става все по-актуална.

По последна информация, цитирана от македонакста медия, българските фирми търсят различни видове работници, особено в отраслите, където има най-голям недостиг на кадри.

Защо се налага да внасяме работници у нас?

Някои от секторите, които активно търсят работна ръка от Северна Македония са:

- Автомобилна индустрия:

Компаниите, които се считат за лидери в доставката на технологично напреднали електронни, електромеханични и механично-електронни продукти, търсят работници с техническо образование и производствен опит.

- Електротехници и водопроводчици:

Тези професии са еднакво търсени поради важността им в поддръжката на инфраструктурата и новото строителство.

Българските фирми в Македония също се нуждаят от кадри в различни области, което говори за широк спектър от възможности за работа, информира bTV.

Важно е да се отбележи, че условията на труд, заплатите и възможностите за професионално развитие ще бъдат ключови фактори, които ще повлияят на решението на македонските работници да приемат работа в България.

Последвайте канала на

Владимир Василев
528 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.21 | 00:27

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Снежко Снежев

2024.06.20 | 16:37

1
Ъхъ, те ви чакаг на телефонЯ:)))!

Добави коментар

Водещи новини