Над 80% от българите не влагат усилие и енергия на работното си място

  • 19 юни 2024 13:47

  • 714
  • 3
Над 80% от българите не влагат усилие и енергия на работното си място
© Freepik

81% от служителите в България изпълняват работните си задължения, без да влагат усилие и енергия в тях. Съответно едва 19% се чувстват наистина ангажирани с компанията, в която работят, показват данни от проучването State of Global Workplace, изготвено от Gallup.

По този показател България се нарежда на 15-о място от общо 38 държави в Европа. Най-обвързани с мисията и целите за развитието на фирмата, в която работят, са в Румъния, където 36% от служителите декларират ангажираност. На другия край на класацията е Франция, къде едва 7% усещат принадлежност към работното си място. В Австрия, Швейцария, Полша, Ирландия, Люксембург, Великобритания, Испания и Италия ангажираността е между 8 и 10%.

В Европа този показател остава сравнително непроменен през последните 10 години. Като през 2013 г. в Западна Европа е бил 14%, а в Централна и Източна – 11%. Днес средно за цяла Европа е 13%. В световен мащаб ангажираността за последните 10 години се е увеличила с 10 пр. пункта – от 13 на 23%.

На глобално ниво над 62% от работниците са неангажирани, а 15% са активно неангажирани, което коства на световната икономика 8.9 трилиона долара, или 9% от световния БВП. Тази загуба е свързана директно с представянето на служителите на работното място, констатира докладът, отбелязва Economic.bg.

На работа в жегите - какво трябва да подсигурят работодателите

Усещането за принадлежност към компанията и припознаването в нейните цели се дължи най-вече на страхотни мениджъри на ниво бизнес отдели, е друга констатация в доклада на Gallup.

Ефективните мениджъри мотивират членове от екипа си, променяйки състоянието им от безразлично към вдъхновени. В страни с по-високи нива на ангажираност на мениджърите е два пъти по-вероятно да расте и процентът на ангажираност на другите служители.

Благосъстоянието на служителите остава ниско  

В България 33% от служителите изпитват стрес по време на работа. Дневно с гняв на работното място се справят 12% от българите, а с тъга – 13%. При сравнение с други европейски страни нивата на стрес, гняв и тъга на работното място у нас са значително ниски. Северен Кипър (територия в Република Кипър) например е първенец в и трите показателя съответно с 65, 51 и 37%. Големите икономики в Европа (Германия, Великобритания и Франция) са в горната половина на класацията. Като във Великобритания 40% от работниците се справят със стрес на работното си място, 20% с гняв и 27% с тъга.

Над 50% от служителите в световен мащаб смятат, че моментът е подходящ за намиране на работа. В България този процент е едва 35. Като 20% от работниците у нас активно търсят нова работа.

Над 75% от работниците в страни като Дания, Исландия и Нидерландия вярват, че времето е уместно за търсене на нова работа, а 32% активно си търсят нова.

Най-малко хора смятат, че моментът е добър за търсене на работа в Испания и Италия (32%), като съответно активно търсещите нова работа там са повече – съответно 40% и 41%.

Последвайте канала на

Владимир Василев
714 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.19 | 23:41

3
другите 20 са безработни

2024.06.19 | 16:59

2
А работодателите не влагат пари в обучение и заплати. Каквото почулало, намерило си похлупака.

2024.06.19 | 14:38

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини