Йорданка Чобанова: Приемането на България в евроклуба е приоритет за цялата еврозона

  • 17 юни 2024 13:07

  • 268
  • 2
Йорданка Чобанова: Приемането на България в евроклуба е приоритет за цялата еврозона
© Булфото

Максимално бързото приемане на България в еврозоната, след като бъдат изпълнени критериите, е наш приоритет. Уверена съм, че България ще продължи да следва посоката към осъществяването на този приоритет, без да се случва забавяне по политически или други причини. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Йорданка Чобанова на международната конференция "Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната" в София.

Форумът е в рамките на Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество, която се провежда у нас. Той е под патронажа на вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, която участва в откриването.

Чобанова посочи, че приемането на България в евроклуба е приоритет за цялата еврозона. Тя отбеляза, че ЕК работи съвместно с българските власти по практическата подготовка за гладкото и успешно приемане на еврото, което да направи прехода към новата валута плавен и безпроблемен.

Йорданка Чобанова припомни моменти от сътрудничеството между ЕК и страната ни в процеса на подготовката за присъединяване към еврозоната. На 12 април ЕК и България подписаха споразумение за партньорство и за организиране на информационни и комуникационни кампании за преминаване към еврото. Сега предстои страната ни да изготви детайлен план за действие и да подпишем споразумение за безвъзмездна помощ, което ще постави началото на същинското изпълнение на тези дейности, отбеляза тя. Чобанова изрази надежда, че Народното събрание ще приеме приоритетно закона за въвеждане на еврото, като припомни, че в края на април ЕК даде зелена светлина на предложения проектозакон. 

Йотова: Без Шенген и Еврозоната членството ни в ЕС е непълно

Йорданка Чобанова отбеляза и комуникационното сътрудничество с ЕК. По думите й сериозен проблем е упоритата дезинформационна кампания срещу еврото у нас. Въпреки усилията на публичния, на гражданския сектор, включително и на Представителството на ЕК, дезинформацията предизвиква безпокойство по отношение на общата валута, посочи Чобанова и добави, че в интерес на всички нас е да обединим усилията си, за да се справим с дезинформацията по темата за еврото. 

Ръководителят на Представителството на ЕК каза, че постиженията на еврото и ползите от него са двигател на желанието на все повече държави да го използват. Днес еврото е втората най-важна валута в света, 20 процента от валутните резерви на света са в евро, отбеляза тя, предава БТА. Чобанова посочи, че еврото е не само основа за икономическа активност, то е интеграция за нашите държави, символ е на политическото ни единство. 

Чобанова добави, че ще изпитаме пълните ползи от финансовата ни интеграция, само когато я завършим. Тя отбеляза, че има три ключови елемента в този процес. Необходимо е да завършим част по-скоро европейската схема за гарантиране на банковите депозити, каза Чобанова. По думите й няма логика 20 държави да имат единна валута, но все още да имаме фрагментирани капиталови пазари и добави, че интегрирането им допринася за финансовата стабилност, защото позволява финансовите трансакции да бъдат разпространени по-широко, бизнесът да може да намери финансиране отвъд националните граници, а инвеститорите имат много повече възможности за диверсификация на риска. Ще направим еврото още по-сигурно и удобно за ползване, когато Съветът на ЕС и ЕП приемат предложението на ЕК за цифрово евро като допълнение към традиционните пари в брой, каза още Чобанова. Тя добави, че цифровото евро би донесло полза за бизнеса и гражданите, ще стимулира иновациите, икономическия растеж и ще подпомогне еврото да остане водеща световна валута.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.17 | 15:22

2
AЙ СЕКТИР МА КАЛТАК
Нея да я приеме някой пластичен хирург

2024.06.17 | 13:14

1
че е толкова грозна

Добави коментар

Водещи новини