Румен Спецов: Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви по план

  • 07 юни 2024 16:09

  • 561
  • 3
Румен Спецов: Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви по план
© Булфото (архив)

Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви по плана, разписан от Министерството на финансите.

Това каза във Велико Търново Румен СпецовРумен СпецовРумен Спецов е специалист в областта на данъчната политика и законодателство. Експерт в анализа, директор на Националната агенция за приходите (НАП), цитиран от БТА. Част от процеса са общи съвещания с представители на двете агенции, които се организират по места, като формата днес във Велико Търново. По думите му проблемите на този етап са свързани с нормативните актове, тяхната юрисдикция и промяната в законодателството.

"Принципен проблем няма, защото и двете институции са приходни агенции и ползват сходни закони и нормативен ред. Работните групи са в процес на разработка и преценка дали териториалните дирекции на двете агенции ще бъдат редуцирани, увеличени или слети", посочи Спецов и допълни, че за дата на започване на фактическата и практическа част от трансформацията, е посочена 1 януари 2025 година. 

Румен Спецов остава начело на НАП, Георги Димов поема "Митници"

Към днешна дата няма притеснения по изпълнението на плана за събираемост на задълженията, подчерта той. Румен СпецовРумен СпецовРумен Спецов е специалист в областта на данъчната политика и законодателство. Експерт в анализа даде пример с последната въведена мярка по отношение на изповядването на сделките при нотариусите. Приходите от тази мярка ежедневно са в размер на почти два милиона лева, посочи той.

За да се изповяда една сделка, всяка една от страните трябва да е с чисто досие, без задължения, затова на нотариусите беше даден достъп до системата на НАП, за да видят какви задължения имат лицата по сделката, която не може да бъде изповядана, без да бъдат покрити задълженията, обясни той. След въвеждането на мярката на дневна база постъпленията към държавата са на стойност между 1,8 - 2 милиона лева, така за един месец приходите по тази мярка са 20 милиона лева, което е добър показател за ефективността й, подчерта Спецов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
561 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.07 | 18:50

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
БАНКИАНСКИ. КУХ 4ерепъ

2024.06.07 | 16:22

2
"ВОИНАТА" ще свърсхи КОГАТО ПРо СИА седне на масата и признае КРИм ЗА УКРАИНСКи какъвто винаги е бил и си итегли ГРУЗЗ 200 от УКРАИНЕ.. СЛАВА УКРАИНЕ.“ ГЕРОИАм СЛАВА

2024.06.07 | 16:17

1
ПОРЕДНАТА МУТРА

Добави коментар

Водещи новини