България е трета в ЕС по спад на цените на промишлен производител през апри

  • 05 юни 2024 14:25

  • 142
  • 0
България е трета в ЕС по спад на цените на промишлен производител през апри
© Novini.bg/ Canva

Производствените цени в европейската промишленост са ускорили спада си през април. Цените на промишлен производител в Европейския съюз са се понижили с 0,7 на сто през април спрямо март, докато за същия период в еврозоната ценовият спад е бил 1 на сто. Това съобщи на официалната си страница Евростат, представяйки най-новите си данни за цените в промишлеността.

През март, отнесено към февруари 2024 г., цените на промишлен производител бяха надолу с 0,6 на сто в ЕС, както и с 0,5 на сто в еврозоната.

На годишна база през април производствените цени също са намалели и в ЕС, и в еврозоната - съответно с 5,5 и 5,7 на сто.

В България през април в сравнение с март цените на промишлен производител са се понижили с 0,8 на сто, забавяйки значително месечния си спад, отчетен за март, февруари и януари – съответно 3,4, 1,5 и 1,8 на сто.

На годишна основа през април цените на производител в промишлеността в страната ни са намалели с 10,6 на сто. През март те бяха надолу с 12,8 на сто, през февруари - с 12,1 на сто, а през януари - със 17,8 на сто.

Сред държавите от ЕС през април единствено Словакия (22,8 на сто) и Ирландия (13,7 на сто) са отчели по-големи годишни спадове на производствените цени в промишлеността в сравнение с България.

Месечно сравнение по основна индустриална група и по страни членки

Цените на едро в промишлеността в ЕС са отстъпили с 2,5 на сто в енергийния сектор, но са се повишили при капиталовите стоки (0,1 на сто), дълготрайните потребителски стоки (0,2 на сто), нетрайните потребителски стоки (0,2 на сто) и междинните стоки (0,2 на сто).

Цените в цялата промишленост с изключение на сектор Енергетика са се покачили с 0,2 на сто.

В същото време в еврозоната цените на енергията са спаднали с 3,6 на сто. Ценови повишения регистрират обаче капиталовите стоки (0,2 на сто), дълготрайните потребителски стоки (0,2 на сто), нетрайните потребителски стоки (0,1 на сто) и междинните стоки (0,3 на сто).

Най-голямо месечно намаление на производствените цени през април е отчетено във Франция (3,6 на сто), Хърватия (1,9 на сто) и Гърция (1,8 на сто). Цените на производител са се повишили с най-много в Дания (2,8 на сто), Ирландия (0,8 на сто) и Финландия (0,3 на сто).

Годишно сравнение по основна индустриална група и по страни членки

Цените на производител в ЕС през април 2024 г. спрямо същия месец на миналата година растат при производството на капиталови стоки (1,5 на сто), дълготрайните потребителски стоки (1 на сто) и нетрайните потребителски стоки (0,9 на сто). Показателят бележи понижение при производството на междинни стоки (3,9 на сто) и енергия (14,7 на сто).

Най-значителен годишен спад на цените на производител в промишлеността сред членките на ЕС през април е регистриран в Словакия (22,8 на сто), Ирландия (13,7 на сто) и България (10,6 на сто). На другия край на скалата с най-големи ценови повишения са Люксембург (18 на сто), Чехия (1,4 на сто), Малта (0,7 на сто) и Швеция (0,6 на сто).

Последвайте канала на

Радина Лазарова
142 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини