Адриан Николов, ИПИ: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

  • 29 май 2024 08:15

  • 357
  • 1
Адриан Николов, ИПИ: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна
© Novini.bg/ Canva

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

"Юлската оценка ще е негативна. Това е почти гарантирано", заяви той.  

Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната, независимо дали покрием критериите или не. Извънредно искане на конвергентна оценка може да има през есента, посочи икономистът в предаването "Преди всички".

Рискът обаче да останем с поредното служебно правителство изглежда немалък, допълни той.

МФ: Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото от парламента

По думите му, при чисто формално разглеждане на критериите може да влезем в средата на 2025 г., а най-консервативната прогноза е за 2026 г.

Неяснотата за датата в известна степен пречи на подготовката, смята Николов.

Относно размера на минималната работна заплата експертът коментира, че бизнесът трябва да се готви за минимална заплата "малко под 1100 лева".

Изчакването, в което се намираме, вреди на инвестиционните намерения. Политическата нестабилност ги спъва, отбеляза Адриан Николов. Според него подобрение в този индикатор може да се отчете едва след влизането на страната в еврозоната.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 11:05

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини