НЕК ще обяви обществена поръчка за изграждане на батерия за съхранение на електроенергия на площадката на ВЕЦ "Въча 1"

  • 28 май 2024 14:54

  • 769
  • 0
НЕК ще обяви обществена поръчка за изграждане на батерия за съхранение на електроенергия на площадката на ВЕЦ "Въча 1"
© Wikipedia

Националната електрическа компания (НЕК) ще обяви обществена поръчка за изграждане на батерия за съхранение на електроенергия на площадката на ВЕЦ "Въча 1". Това каза изпълнителният директор на дружеството Мартин Георгиев пред журналисти в Сестримо след края на официалната церемония по завършването на последния етап от рехабилитацията на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина Клисура.

Той посочи, че прогнозната стойност на поръчката е около 5 милиона лева. Батерията е с планиран капацитет за съхранение 10 мегаватчаса. Изпълнението на проекта ще продължи между 9 и 12 месеца.

Разглеждат се варианти за инсталирането на подобни съоръжения и на други водноелектрически централи на НЕК, добави Георгиев, цитиран от БТА. Целта е да може да се използва по-ефективното хидропотенциала на страната и да се балансира по-добре енергийната система според моментното производство на енергия от всички източници и потреблението.

Експерти от САЩ направиха техническа оценка на оборудването за АЕЦ „Белене“

По повод ремонта на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира" изпълнителният директор на НЕК отговори, че всички ремонтни дейности вървят съгласно плана. Очаква се до края на годината единият агрегат да бъде въведен в експлоатация. Все още тече срока за обществената поръчка за подмяна на турбинната част на хидроагрегат 4. Тя изтича на 9 юни. Има компании, които проявяват интерес.

Очакванията са в края на 2025 г. да има два работещи хидроагрегата от ПАВЕЦ "Чаира". В момента на хидроагрегат 1 има експерти от японската компания "Тошиба", които на място правят анализ на възможностите за възстановяване. Мартин Георгиев посочи, че ремонтите за всеки от хидроагрегатите 2 и 3 е за около по 5 млн. евро, а стойността на обществената поръчка за хидроагрегат 4 е 53 млн. лева. За хидроагрегат 1 стойността на ремонта ще зависи от това какво решение на ремонта ще се приложи, заключи изпълнителният директор на НЕК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини