Българите застраховат повече колите, отколкото жилищата си

  • 27 май 2024 12:07

  • 167
  • 1
Българите застраховат повече колите, отколкото жилищата си
© Novini.bg/ Canva

След седмица на обилни валежи, наводнения и градушка, изниква въпросът за това застраховаме ли жилищата и имуществото си и колко пари е склонен да отдели българинът.

"За съжаление хората си казват "ако се бях застраховал" чак след като им се случи нещо. По време на пролетните катаклизми има едно леко повишаване на интереса, но докато решат дали да сключат застраховка, става юли месец и отиват на море. Ние сме държавата в Европа с най-нисък процент на застраховани домове, нищо, че сме държавата с най-много собственост на жилища. Забелязваме тенденция, че се повишава използването на такива застраховки и цените, които са готови да платят за тях", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова за "България сутрин".

По думите ѝ около 30-40% са със застраховка за автомобила, която е по-скъпа от тази на жилището.

Какво трябва да знаем за обезщетение от застрахователи при природни стихии?

"Повишава се и доверието към застрахователите. Докато миналата година, когато направихме това изследване, те са били склонни да похарчат 80-100 лв. годишно, тази година тази сума вече е около 150 лв. Всякакви неща могат да се случат - да стане късо съединение, наводнение, градушка, вандализъм. Застраховката за автомобила като имущество не е задължителна. Въпреки това някъде около 30-40% имат застраховка "Каско", която е доброволна и много по-скъпа от застраховката на жилището", допълни Колчакова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че помощта от държавата в случай на бедствие, е недостатъчна за покриване на щетите.

"Мит е, че държавата ще помогне в случай на бедствие. Не се вижда, че държавната помощ е 100-200-1000 лв. най-много. Това не е обезщетение, което да те върне в състоянието, в което си бил финансово преди природното бедствие. Хората, когато се застраховат, избират застраховката по цена, без да проведат разговор защо тя е по-евтина. Колкото повече събития иска застрахованият да бъдат покрити, всяко едно добавяне добавя и към цената, но ако тях ги няма и се случи нещо, не трябва да очакват да им платят", коментира гостът.

В наши съседни страни застрахованите надвишават 70%, уточни Колчакова.

"Зависи от условията на договора колко бързо идват парите. Зависи дали трябва да има оглед, дали трябват допълнителни документи, но обикновено от 2 седмици до месец след като сме събрали необходимите документи, би трябвало застрахованият да си получи парите. Ако събитието е било покрито от неговата застраховка. В страните около нас почти всеки дом е застрахован. В Полша, Чехия, Унгария над 70% са застраховани", добави тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:19

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини