Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и положителната перспектива

  • 25 май 2024 09:59

  • 522
  • 4
Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и положителната перспектива
©

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна, съобщават от Министерството на финансите. 

S&P Global Ratings отбелязва, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021–2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната.

България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят. От рейтинговата агенция смятат, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 година.

Въпреки застаряването и намаляването на населението в трудоспособна възраст, от S&P Global Ratings приемат, че икономиката на България има силни перспективи за растеж през следващите няколко години. Те прогнозират реален растеж на БВП малко под 3% средно през 2025-2027 г., подкрепен предимно от увеличеното вътрешно търсене.

Потреблението ще остане силно на фона на устойчив пазар на труда с почти рекордно ниски нива на безработица и положителен растеж на реалните заплати. В същото време достатъчно средства от ЕС ще подкрепят инвестиционната активност за няколко години.

Рейтинговата агенция оценява наличните грантове и заеми за България по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. и Next Generation EU (NGEU) на значителни - около 29% от прогнозния БВП за 2024 година.

България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа и от рейтинговата агенция оценяват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г., запазвайки дълга, нетно от ликвидни държавни активи, около 20% от БВП до 2027 г.

Михаил Кръстев: Реалистично е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г.

По подобен начин S&P Global Ratings очакват, че дефицитът по текущата сметка ще остане средно 1% от БВП и ще бъде свръхфинансиран от фондовете на ЕС и от приток на преки чуждестранни инвестиции.

S&P Global Ratings отчитат, че могат да повишат рейтинга през следващите две години, потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната. От агенцията биха ревизирали перспективата пред рейтинга на стабилна, ако перспективата за присъединяване на страната ни към еврозоната стане по-малко вероятна.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
522 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 17:27

4
❤️ Г­­о­­р­е­­­щ­­и­ ­м­­о­м­­­и­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­­в­и­­ ­­о­­ч­а­к­­­в­­­а­­т ­-­­­ X­1­8­.­­­F­­­U­­­N

2024.05.25 | 12:19

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
СМЪРТ НА ЧИФУТИТЕ!

2024.05.25 | 12:08

2
НА САПУН!
Ма фия сте !!

2024.05.25 | 11:52

1
Еос матрикс еоод ти изкупуват кредита и не желаят да сключат споразумение !!Запори на заплата при внасяне по 100лв. на месец !!!

Добави коментар

Водещи новини