КЕВР: Предложената от "Топлофикация София" цена на парното може да доведе до поскъпване на тока

  • 16 май 2024 12:21

  • 391
  • 1
КЕВР: Предложената от "Топлофикация София" цена на парното може да доведе до поскъпване на тока
©

"Топлофикация София" ЕАД, за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества, е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия със заявлението си за периода от 1 юли 2024 г. до - 30 юни 2025 г., се казва в изявление на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Според дружеството подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания от страна на обществото каква точно е предложената цена на парното.

"Съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия дружеството е посочило 125,08 лв./МВтч. без ДДС. Публикуваната в някои медии еднокомпонентна цена от 97,78 лв./МВтч. без ДДС отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период", обясняват от регулатора.

Това обаче означава продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия.

"От своя страна това значи намаляване на цената на парното за сметка на много висока стойност на електрическата енергия. Подобен подход е в нарушение на чл. 31, т. 6 от Закона за енергетиката", допълват в позицията си от КЕВР.

Каква ще бъде цената на парното от 1 юли

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:06

1
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­м­­­о­м­­­и­­ч­е­т­­а­­­ ­в­­и­­­ ­о­ч­­а­к­­в­­­а­­­т ­-­ X­­1­8­­.­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини