Енергийният експерт Георги Касчиев: Ще се стигне до увеличение на цената на тока, всичко поскъпва

  • 13 май 2024 21:25

  • 1560
  • 3
Енергийният експерт Георги Касчиев: Ще се стигне до увеличение на цената на тока, всичко поскъпва
©

Темата за увеличението на цената на тока след 1 юли затихна около предизборната кампания, но проблемът си остава. Това мнение изрази енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

"Недостигът във Фонда е огромен. До средата на годината би трябвало да достигне около 550 млн. лв. и няма как да се изплащат предвидените средства за "Марица Изток 1", за производителите на ВЕИ. Трябва се намерят пари за запълване на тази дупка", коментира той в "Денят ON AIR".

Обмислят се мерки да бъдат увеличени вноските от производители, но така трудно биха се покрили липсващите пари, анализира проф. Касчиев.

Трети ден соларите дават 50% от тока ни, изместиха ядрената централа

"Няма как да не се стигне до известно увеличаване на цената на тока. Всички разходи растат. Поскъпват метали, стоки. Като всяка стока електроенергията е функция на много други неща и е резонно да има поскъпване. Доколкото си спомням, разчетите преди няколко месеца бяха с около стотинка и половина да поскъпне нощната електроенергия", посочи експертът.

Според него служебното правителство трябва да реши въпроса, тъй като редовните няма да се осмелят.

"Сега е времето", подчерта гостът като прогнозира "набъбване на сметките с около 5-10 лв."

Проф. Касчиев отбеляза пред Bulgaria ON AIR понижението на електропроизводството през първото тримесечие на АЕЦ "Козлодуй", съответно на приходите и печалбата.

"Основната причина е нещо, за което никой не говори. Шести блок, откакто е пуснат в средата на ноември, не е достигал пълната си мощност. Никой не казва къде е причината - или са достигнали някой предел на безопасност, или ги е страх, че ще достигнат предел под безопасност, ако вдигнат на пълна мощност", обясни енергийният експерт. 

Ако успеят да излязат на пълна мощност, ще стане ясно дал всичко е наред, обобщи проф. Касчиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1560 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:16

3
❤️ Г­­о­­­р­­е­щ­­­и­­­ ­м­о­­м­и­ч­е­­т­­а­­­ ­­в­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­-­­­ X­­1­­­8­­.­­F­U­­­N

2024.05.14 | 07:29

2
Не е скъпо колкото и да поскъпва,само на нас така ни се струва защото сме най -бедната държава в съюза и се подиграват с нас ,все едно да поканят кака Мара чистачката и бай Иван портиера на милионерско парти ...цял живот ше разправят какви скъпарски неща са видели ама никога няма да ги имат ..
AtilaFox

2024.05.14 | 05:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев, на 48 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN

Добави коментар

Водещи новини