Емблематичен за Силистра месокомбинат възобновява дейността си

  • 13 май 2024 12:40

  • 607
  • 1
Емблематичен за Силистра месокомбинат възобновява дейността си
© Getty Images (архив)

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като от 2013 г. предприятието не работи. Това съобщава сайтът Economic.bg, позовавайки се на инвестиционно предложение на „Месокомбинат Добруджа“ АД, входирано в РИОСВ – Русе.

То предвижда възобновяване на производствената дейност на предприятието за месодобив и месопреработка, което се намира в индустриалната зона на град Силистра.

Собственици на дружеството, което иска да възстанови месокомбината, са „Р-Финанс“ ЕООД, „Лайтхаус Инвестмънтс“ ЕООД и „Дика Акаунт“ ЕООД с по 33.33% дялово участие. 

Месокомбинатът е построен през 70-те години на миналия век и е въведен в експлоатация през месец декември 1974 г. Производствената дейност е извършвана до 2013 г., след което комбинатът затвори и сградите бяха неизползваеми. Намеренията на „Месокомбинат Добруджа“ са да се възобнови дейността в съществуващите производствени сгради и съоръжения при запазване на вече „утвърдения капацитет на предприятието“, се казва в инвестиционното предложение.

Най-големият месокомбинат в Румъния прекъсна работа заради COVID-19

Капацитетът на производствената база е 70 тона трупно месо за 24 часа.

Не е планирано изграждане на нови производствени мощности и увеличение на производствения капацитет.

За да се стигне до реалното възобновяване на дейността, трябва да се премине през одобрение на инвестиционното предложение; регистрация в БАБХ; както и издаване на няколко разрешения, свързани с отпадъчните води и водовземането на подземни води, тъй като комбинатът планира да използва такива за някои от дейностите си. Към предприятието за месодобив има изградена и фотоволтаична електроцентрала (ФВЕЦ) за нуждите на дружеството.

Общата площ на предприятието възлиза на 30 000 квадратни метра.

Последвайте канала на

Владимир Василев
607 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:19

1
❤️ Г­­о­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­м­­и­ч­е­­­т­а­­ ­­в­­и­­ ­о­­­ч­­­а­­к­в­­­а­­­т ­­­-­ X­­­1­8­­.­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини