Димитър Манолов: Сръбски електроцентрали си купуват въглища от нас, правят ток и ни го продават

  • 25 април 2024 14:42

  • 717
  • 3
Димитър Манолов: Сръбски електроцентрали си купуват въглища от нас, правят ток и ни го продават
© Булфото, архив

Сръбски електроцентрали си купуват въглища от "Мини Марица-изток", правят ток и ни го продават. Ситуацията е абсурдна. Тук сме, защото миналия октомври имаше някакви разговори, имаше някакъв текст за споразумение, който аз тогава не подписах, защото с невъоръжено око се виждаше, че никой няма намерение да го изпълнява, както и стана, заради което отново сме тук, отново си общуваме с тях по тоя начин вместо по другия, дето викат, че бил по-цивилизован. Това каза в интервю в за "Фокус" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, когото срещаме там, където му е мястото, на Националния протестен митинг, който Конфедерацията на труда организира заедно с колегите си от КНСБ.

Над 1500 енергетици протестират под прозорците на властта и в този час, а центърът на София продължава да е под блокада. Националният протест се провежда на фона на гледането на второ четене на Закона за енергетиката, с които се предлага отлагане с година на либерализацията на пазара на електроенергията. На място са работещите в комплекса "Марица-Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и "Топлофикация-Перник". Част от тях бяха допуснати в сградата на Народното събрание. Енергетиците и миньорите продължават да настояват за гарантирано изкупуване от страна на държавата на тока, произведен от тях, както и за адекватна енергийна стратегия. Според синдикалистите нищо от обещаното им през октомври от предишното правителство не е напълно изпълнено.

Енергетици и миньори блокираха центъра на София

"Идеята да си даде глътка въздух на Мини "Марица Изток" е крачка в правилната посока, а отлагането на либерализацията на цените на електроенергията също така. Друг е въпросът, че тя трябва да продължи и нататък – да се отложи и либерализацията на цените на битовите потребители, защото с това, което се очаква да се случи с цените, битовите потребители нищо хубаво не ги очаква. Самите енергетици и миньори предупреждават, че и битовите потребители няма да са готови за тази либерализация дори след тази година отлагане", каза още той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
717 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:03

3
❤️ Г­о­­­р­­­е­щ­и­ ­­м­­о­­м­­и­­ч­­е­­­т­а­ ­в­и­­­ ­­о­ч­а­­­к­в­­­а­т ­­-­­ X­1­8­­.­F­­U­­N

2024.04.25 | 17:41

2
Пропусна най-важното: цялата мизерия от централите остава да трови техните земи.
Калай

2024.04.25 | 14:52

1
Да, ама Сърбия не плаща въглеродни емисии и няма проблем да го произведе тоя ток.

Добави коментар

Водещи новини