Министър Карадимов: Внасяме стратегия за развитие на ББР, банката ще отиде на друго ниво

  • 23 април 2024 19:05

  • 969
  • 0
Министър Карадимов: Внасяме стратегия за развитие на ББР, банката ще отиде на друго ниво
© Кадър: БНТ

Властта никога не ме е изкушавала и хората, които добре ме познават, го знаят. Ако има управленско предизвикателство то е, че ББР е ключова структура в рамките на Министерство на иновациите и растежа (МИР). МИР е министерството, което внася в Министерски съвет стратегията за развитие на банката. Опитът от 1,5 г. да обясним, че банката е уникален пазарен инструмент на държавата в правенето на национални политики остана неразбран. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен КарадимовРосен КарадимовРосен Карадимов е назначен за министър на иновациите и растежа в служебния кабинет с в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Трябва да се върнем към целите на банката, заложени в закона. Сега вече е възможно тази цел да бъде постигната. Старата стратегия на банката е изтекла преди 5 месеца. Когато се формира такава стратегия банката може да отиде на друго ниво”, поясни той.

По думите на Карадимов това е пазарният партньор на държавата в правенето на нейните големи политики, кто бизнес сферата и социалната сфера. „В момента един от двигателите на икономическото развитие на България е Военно-промишленият комплекс. Той обаче няма банково обслужване. Оказва се, че ние имаме един двигател на икономическия растеж, на който елементарно банково обслужване не може да бъде осигурено, защото ББР е ограничена до кредитния лимит от 5 милиона. Искам много ясно да заявя, че кредитният лимит на банката трябва да остане и той ще остане. В социалната сфера, например болниците, държавата е принудена да покрива огромни задължения, които болниците са натрупали. Може ли ББР да изкупи дълговете, да плати на доставчиците задължения, да спрат да текат лихвите за забава, да поеме управлението и контрола на дълга?”, обясни министърът на иновациите.

Росен Карадимов: Ще работя за повече прозрачност и контрол

„Аз виждам ролята на министъра да може да координира по определен начин всички инструменти, така че да се постигат определени цели, които водят до повишена производителност, иновации и по-високи технологии. 220 милиона имаме за индустриалните паркове. Подадените заявления са 20. Тези пари ще стигнат за около 10 парка. Индустриалният парк е локомотив. Той решава регионални дисбаланси и решава големият проблем с инвестициите. Ако концентрираме извън европейската програма и национална програма за индустриалните парка и успеем да акумулираме средства да покрием 20 индустриални парка, а за другите 10 ББР осигури нисколихвени кредити или добави грантовата схема на държавата с кредити на поносима лихва – ето ви акумулацията на европейските пари и на пазарния механизъм, с който може да работи ББР", поясни той.

"МИР управлява Агенцията за инвестиции. Това е кръгът, който ражда синергията. Ако успеем да заложим неща, които да доведат до изграждането на 35 такива парка. Тогава МИР ще трябва да изгради инфраструктурата към тази парка. Големият проблем е в координацията. България трябва не просто да привлича инвестиции. За миналата година 7 млрд. са преките чуждестранни инвестиции в страната ни”, изтъкна министър Карадимов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини