Икономическите министри на България и Косово обсъдиха активизиране на търговските отношения

  • 22 април 2024 16:36

  • 267
  • 1
Икономическите министри на България и Косово обсъдиха активизиране на търговските отношения
© МИИ

Възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество между България и Косово обсъдиха министърът на икономиката и индустрията д-р Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с и д-р Артане Ризваноли, министър на икономиката на Република Косово.

Двамата се срещнаха в рамките на провеждащия се в София Виенски икономически форум. На нея министрите разговаряха за възможността за сключване на Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Косово.

Д-р Николов и д-р Ризваноли подчертаха потенциала за развитие на търговско-икономическите отношения, като акцентираха на сътрудничеството между компании от сектора на информационните и комуникационните технологии.

Вицепремиерът Петкова проведе среща с европейския комисар по икономика Паоло Джентилони

Двамата обсъдиха, като добра стъпка за развитието на бизнес отношенията между двете страни, активизиране на работата на Косовско-българската търговска камара, която беше учредена в края на 2023 г.

По време на срещата министър Ризваноли благодари за подкрепата на България в процеса на евроинтеграция на Косово.

Икономическите министри се разбраха приоритетно да се работи по засилване на двустранния стокообмен, особено за внос на стоки от България, като хранителни и земеделски продукти, индустриални стоки и други.

Отношенията в търговията с Косово през последните години се развиват възходящо като за 2023 г. стокообменът между двете страни възлиза на 168,7 млн. евро, което е ръст от 32,9% спрямо 2022 г. Износът ни за Косово се увеличава с 6,6% и възлиза на 119,2 млн. евро, а вносът е 49,5 млн. евро, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.22 | 22:54

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

Добави коментар

Водещи новини