Рекорден ръст от 24% на ипотечни кредити и сделките с имоти за тримесечие

  • 22 април 2024 10:19

  • 408
  • 1
Рекорден ръст от 24% на ипотечни кредити и сделките с имоти за тримесечие
© Pixabay

Тихомир Тошев препоръча хората да бъдат внимателни в еуфорията си, за да не рискуват особено 25 – 30-годишни кредити в големите градове, които нямат спестявания и по-смело задлъжняват, от порядъка на 250 -300 000 лв.

"Сега плаващата лихва е 2,3% – но може да отиде на 4 - 4,5%. Хората да са по-внимателни и да предвиждат как ще се развиват финансите им. Ако видят, че компанията им има затруднения и ще им намалеят доходите, да предвиждат, защото ипотечните кредити се отпускат за 30 години. Кредитните консултанти обясняваме рисковете във възможното задлъжняване. Ако сега лихвата е 2% по кредита, може да стане 4 – 4,5%", обясни пред БНР кредитният анализатор.

Има ли имотен балон?

Той разясни, че в нощта на влизане на България в еврозоната, кредитите ще се превалутират, както доходите, а и занапред ще се обслужват в евро. 

"Не очаквам, че влизането в еврозоната ще ощетите кредитоискателите", твърди Тошев.

Но след 3 – 4 години "ако банките решат, че искат ресурс и предлагат лихва по депозитите, ще вдигат и по кредитите, обикновено два пъти в годината се прави това. Хората трябва да знаят, като подписват договор за кредит, от какво зависи лихвата им и кога се променя".

Има ръст и на потребителските кредити, но "не е толкова голям – по трудно се хваща процента на ръста, защото са по краткосрочни".

Тошев препоръча да се теглят кредити за важни неща – ремонти, семеен автомобил и т. нат., но не е разумно да се задлъжнява за почивки и луксозни стоки.

"Над 80 млрд. лв. държим като депозити в банковата система, доходите нараснаха заради инфлацията. Хората заради войната се насочиха да спестяват. Този ръст ще продължи и през 2024 г. може да отчетем, че са имали 90 млрд. лв.", пресметна Тихомир Тошев.

Той каза, че кредитите за бизнеса също растат, защото бизнесът е стабилен, 2023 г. е била добра финансова година и "сега гледат да се разширяват и подобряват мощностите си".

Последвайте канала на

Десислава Станева
408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:15

1
❤️ Г­о­­­р­­е­­­щ­­и­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­ч­­е­т­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­­а­­т ­­­-­ X­­1­­8­.­­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини