Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

  • 18 април 2024 09:15

  • 182
  • 0
Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните
© Novini.bg/ Canva

За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят. Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при БАН. Тя коментира отлагането на междинния срок за пазара на едро на електричество.

"Ако се отлага самото въвеждане на механизъм за защита на енергийно бедните и уязвими потребители с 1 година, всъщност нищо не се прави. Рисковете са за много кратък период след въвеждането на пазара на едро, да трябва да тестваме как работи целият механизъм."

Веднага трябва да се направят няколко неща, сред които да се изясни как ще се администрират компенсациите за уязвимите потребители, посочи Пенева.

Цветелина Пенкова: България има ключова роля и стратегическо енергийно предимство в региона, което трябва да се използва

"Всички възможни институции отказаха да администрират този голям брой енергийно бедни! 30% по последни изчисления на БАН. По наши изчисления са около 2 250 000 за 2022 г."

По други данни – на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, към 31 март тази група възлиза на 1 800 000, или близо 2 милиона души, допълни експертът. "Това е малко над линия на бедност."

Има два вида компенсации за домакинствата – първият е за всички домакинства, за всички клиенти за битовия пазар на електроенергия, подчерта икономистът в предаването "Преди всички".

"Те включват фиксирана цена и динамична цена. Ако фиксираната се регулира по достатъчно добър начин, че да защити общото ниво, всички битови клиенти, няма проблем с либерализацията. Но тази фиксирана цена е много важно как ще се определя, кой, по какъв начин."

Отделно трябва да има компенсации за енергийно бедните, поясни Теодора Пенева. В обществото се създават негативни отношения към механизма за енергийна бедност, смята тя.

"Ако са компенсирани всички останали до един достатъчен праг на потребление – примерно 800 киловата на месец, някакво адекватно потребление – това е много по-добър подход, отколкото в момента, когато финансираме огромно потребление на хора с високи доходи, които излизат извън рамките на нормалното потребление. Нито един от двата механизма – и за всички граждани, и за енергийно бедните, не е уточнен."

"Отлагането не е добре да бъде цяла година и да продължава вечно", настоя Пенева.

Според нея безболезнена либерализация на пазара на ток може да се случи "с фиксирана цена, която е достатъчно достъпна за масовия гражданин за определено количество на месец и с допълнителни компенсации за енергийно бедните домакинства".

Фиксираната цена е задължителна, уточни тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
182 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини