КНСБ: Трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата

  • 04 април 2024 15:09

  • 2379
  • 4
КНСБ: Трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата
© Bulphoto (архив)

От КНСБ предлагат в трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата в зависимост от образованието на трудещите се, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), президент на синдиката. 

Освен договарянето на националната минимална заплата, според синдикатите, трябва да има още две национални минимални заплати – минимално заплащане за работещ със средно образование, както и минимална заплата за работещ с висше образование, според изискванията на длъжността, която се заема. Основната национална минимална заплата да бъде за хората без висока квалификация и умения, а над нея да има още две, допълни Димитров. По думите му подобни практики има и в други европейски държави.

Пред журналистите Димитров коментира, че до 15 ноември 2024 година, България трябва да приведе към трудовото си законодателство европейската директива за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз (ЕС) и насърчаването на колективното трудово договаряне. За целта синдикалистите ще посетят над 150 предприятия в цялата страна, като на срещите ще запознаят синдикалните членове с допълнителните права, които въвеждането на директивата и промяната на трудовото законодателство ще им гарантира.

Работещите студенти трябва да знаят това преди да подпишат договор

С промяната на поне пет закона ще бъде гарантирана прозрачността на заплащането и отпадането на т.нар. фирмена тайна за размера на основните заплати в предприятието. След правилното транспониране на директивата е предвидено да бъде стимулирано правото на синдикално сдружаване вътре в предприятията, а ако това бъде ограничено от работодателя, той ще носи наказателна отговорност, посочи вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов.

Друга цел е да бъдат увеличени колективните договори в различните сектори, тъй като към момента колективните трудови договори на браншово равнище са едва 12. Важно е държавата да подготви план за справяне с прехода по отношение на т.нар. Зелена сделка във всички сектори – енергетика, селско стопанство, строителство, транспорт и други, като заложи буферни механизми, за да не се стигне до съкращаване на работници, каза другият вицепрезидент на организацията Огнян Атанасов.  

Според данните за миналата година, с които КНСБ разполага, наетите на минимална работна заплата у нас са 437 306 души, което е 19,7 процента от работещите. За Велико Търново броят на работещите срещу минимално заплащане е 16 601 или 26 процента, показва справката. Във Великотърновска област синдикалните членове са над 10 000, съобщи Васил Тодоров, регионален координатор на КНСБ.

Като част от кампанията пред сградата на Общината е открита синдикална шатра, на която експертите на конфедерацията предоставят трудовоправни консултации на работници и служители. Приемат се сигнали за нарушения на трудовите права, правото на сдружаване и други казуси.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2379 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 08:03

4
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­и­ ­­м­­о­­м­­и­­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­ч­а­к­­в­­­а­т ­­­-­­­ X­1­­­8­.­­F­­U­­N

2024.04.12 | 13:43

3
Абе, бастун спарен, защо не повдигате въпроса за работодатели, които изкарват десетки милиони печалба, а в същото време дават минимални или близки до тях заплати? Защо не настоявате за законови промени?

2024.04.04 | 16:53

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
ПП-еец

2024.04.04 | 16:07

1
Пламене,кажи защо пак няма равнопоставеност по отношение на увелчението на заплатите в държавния сектор.Пак,началниците ще вземат по-голямо увеличение,нищо,че по цял ден се чудят каква интрига да заплетат.

Добави коментар

Водещи новини