Икономист: На България ще са ѝ необходими поне две години за членство в еврозоната

  • 29 март 2024 15:20

  • 463
  • 3
Икономист: На България ще са ѝ необходими поне две години за членство в еврозоната
© Pixabay

На България ще са ѝ необходими поне две години след последните политически събития, за да достигне до реализация на идеята за присъединяване към еврозоната. Това мнение изрази в интервю за Bloomberg TV Bulgaria доц. Светла Бонева, доктор по икономика, доцент в катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ на УНСС.

Според нея оптимистичният сценарий за влизане на страната ни в еврозоната на 1 юли 2025 г. не би могъл да се случи. Тя обясни, че освен конвергентния доклад, който ще излезе през юни, се очакваше още един допълнителен през ноември, за да е ясна статистиката, и той трябваше да бъде "по-скоро положителен, но при условие, че има редовно правителство".

„Има причина, освен политическата турбуленция, за отлагането на влизането на България в еврозоната“, посочи доц. Бонева, която смята, че страната ни е изпуснала момента, който е бил преди пет години. Тя посочи, че непрекъснато се обновяват данните дали изпълняваме техническите критерии на Маастрихт. „Трябва да се гледат процедурните аспекти на самия процес“, коментира тя и напомни, че е важно и влизането в Шенген, но все още сме в процес на мониторинг, за да се случи пълната евроинтеграция на България.

Асен Василев: В момента, в който покрием критерия за инфлация, България може да влезе в еврозоната

Тя обясни, че процедурните аспекти на приемането ни в еврозоната са тясно свързани с политическата ситуация в България.

Доц. Бонева смята, че отлагането на влизането в еврозоната ще предизвика процеси в българската икономика, които ще доведат до постепенното ѝ изсветляване. „В Закона за еврото са посочени условията, при които България ще влезе в еврозоната. От този закон става ясно, че една година след официалното ни присъединяване всички кешови наличности в лева трябва да бъдат обърнати в евро. Необходимо е техническо време, за да се обработят наличните парични ресурси в икономиката“, отбеляза тя и подчерта, че бизнесът има интерес страната ни да влезе в еврозоната.

Бивш зам.-министър на финансите: Политически провал! Никакъв шанс за членство на България в еврозоната от 1 януари

Според нея има обективни международни фактори, които са причина за забавяне на влизането в еврозоната и те са свързани с инфлацията у нас заради енергоносителите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
463 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.29 | 16:11

1
И 20 ГОДИНИ НЯМА ДА И СТИГНАТ.
Пловдив

2024.03.30 | 11:34

3
За радост на комунистическите подлоги ...

2024.03.29 | 17:43

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини