ЦИД: За България е важно да има работещ механизъм за защита на икономическата сигурност и скрининг на инвестициите

  • 28 март 2024 13:27

  • 141
  • 1
ЦИД: За България е важно да има работещ механизъм за защита на икономическата сигурност и скрининг на инвестициите
© Novini.bg/ Canva

За България е важно да има работещ механизъм за защита на икономическите си интереси и за скрининг на инвестициите. Този механизъм е само един от елементите за гарантиране на икономическата сигурност, каза Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), при откриване на провеждащия се в столичния хотел "София Балкан Палас" обществено-политически форум "Икономическа сигурност и скрининг на инвестициите". Това е съвместно събитие на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и вашингтонския Център за международно частно предприемачество (CIPE). Официални гости на форума са и представители от Дипломатическия корпус в България.

"Всичко може да се случи само в сътрудничество между частния и публичния сектор, с подкрепата на нашите партньори ЕС и САЩ", добави още Шентов. 

Руслан Стефанов: В България е по-важно кой ще е шеф на БЕХ, а не каква политика ще имаме

Той припомни, че концепцията за икономическа сигурност не е нова. Тя съществува от времето на Студената война, но по време на последвалия период на глобализация икономическата сигурност загуби значение. С пандемията, напрежението около Китай и инвазията на Русия на територията на Украйна, икономическата сигурност се върна на дневен ред. 

Концепцията днес е развита в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), преди всичко в САЩ и ЕС, но като най-добрия разработен механизъм Огнян Шентов изтъкна практиката на Япония. 

"САЩ остават един незаменим партньор в усилията да повишават нивото на икономическата и сигурност, но и да увеличим притока на преките чуждестранни инвестиции от страни с така наречения конструктивен капитал", обобщи Шентов.  

Въвеждането на скрининг е критичен елемент за осигуряване на продължаващ достъп до продуктивни и прозрачни капиталови потоци от страните от Г7. България прие своето първо законодателство за скрининг на инвестициите в началото на 2024 г. Сега страната се подготвя да създаде съответните институции, да подобри способностите им за изпълнение на процедурите за скрининг и да актуализира своята стратегия за насърчаване на инвестициите, за да отговори на изискванията на съвременната геоикономика. 

Форумът търси отговори на следните въпроси: може ли страната да балансира привличането на инвестиции с висока добавена стойност и поддържането на строги мерки за икономическа сигурност; как може правителството да увери бизнеса и потенциалните инвеститори, че върховенството на закона няма да бъде компрометирано при прилагането на мерките за скрининг и какви мерки трябва да бъдат предприети по отношение на капиталите, контролирани от авторитарни режими, където контролът на собствеността и целите на инвестициите остават неясни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
141 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.28 | 18:41

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини