Икономисти разкриха ще скочат ли цените след въвеждане на еврото

  • 27 март 2024 08:15

  • 305
  • 3
Икономисти разкриха ще скочат ли цените след въвеждане на еврото
© Кадър - Нова телевизия

Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален - в рамките на 0,1-0,2%. Това коментира в ефира на Нова телевизия икономистът Петър Ганев. Финансовият анализатор Преслав Райков също заяви, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната. „В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава”, заяви Райков.

Вчера Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са разписани основните промени, свързани с промяната. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

Красен Станчев обясни колко ще ни струва преминаването към еврото

Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване от левове в евро ще бъде нагоре, в рамките на един евроцент. Той допълни, че превалутирането в банките ще става без допълнителни такси, по официалния валутен курс, а не по този на банката.

Преслав Райков даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия, където ефектите върху икономиката и туризма са били само позитивни. „Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската икономика ще замръзне, не се случиха”, заяви Райков.

Последвайте канала на

Калина Христова
305 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
К. Колев

2024.03.27 | 14:09

3
Напълно вярно! Цените ще скочат ПРЕДИ да влезем в Еврозоната. :D

2024.03.27 | 10:46

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
гларус

2024.03.27 | 09:47

1
Бях в Гърция, когато въведоха еврото и знам, как скочиха цените на дребно.

Добави коментар

Водещи новини